Doorzoek volledige site
24 mei 2016 | AARON EERDEKENS

Gemeenteplein van Molenbeek wint Brusselse pyblik prijs

Het gemeenteplein van Molenbeek Illustratie | Beliris
Illustratie | A+ Architecture

Op maandag 23 mei werd in de Beursschouwburg van Brussel de Prix pyblik Prijs uitgereikt. Die ging naar het project voor het Gemeenteplein van Molenbeek van architectenbureau A.Practice. Het gemeenteplein versloeg zo de twee andere genomineerden, het Verboeckhovenplein in Schaarbeek van MSA en de Parckfarm in Molenbeek van Taktyk & Alive Architecture.

Opmerkelijke mentaliteitsverandering

De jury koos het Gemeenteplein als een verdienstelijke winnaar uit. De motivering luidde dat het Gemeenteplein een iconisch project is dat met een voorbeeldig proces de auto plaats laat maken voor de publieke ruimte. Als eerste gedeelde ruimte in Brussel is dit project kenmerkend voor een opmerkelijke mentaliteitsverandering in de cultuur van de Brusselse publieke ruimte.

In totaal waren er 3 genomineerden: naast het Gemeenteplein van Molenbeek van A.Practice waren dat het Verboeckhovenplein in Schaarbeek van MSA en Parckfarm in Molenbeek van Taktyk & Alive Architecture. De Prix pyblik Prijs is een wedstrijd die voorbeeldige Brusselse publieke ruimteprojecten in de kijker wil zetten. De prijs werd dit jaar voor de tweede keer uitgereikt.

In het kader van deze prijsuitreiking gaf Anne Mie Depuydt van Uaps vooraf een lezing geven over “Île de Nantes en publieke ruimte”. Daarna ging ze in gesprek met Mathieu Berger, socioloog aan de ULB. 

GERELATEERDE DOSSIERS