Doorzoek volledige site
25 mei 2016 | MICHEL VAN DEN BOSCH

Wanneer een bouwbedrijf en een kunstenaar samenwerken

Vaak liggen de werelden van een bouwbedrijf en een kunstenaar ver uit mekaar.  Dit is misschien een spijtige zaak, want wanneer ze de handen in mekaar slaan kan dit tot mooie resultaten leiden. Dat wordt onder meer bewezen dankzij de samenwerking tussen keerwandenspecialist VB Beton en kunstenaar Tom Herck. Samen realiseerden ze het kunstwerk ‘Het Verval’, vanaf nu te bezichtigen is in Sint-Truiden. Voor VB Beton bood dergelijk project een kans om te tonen dat ze creatief willen meedenken. Een ware uitdaging voor de ingenieurs, maar het concept is met succes tot leven gebracht.

Negen kaarten

Een kolossaal meesterwerk biedt een uniek uitzicht voor de Truienaars. VB Beton realiseerde een ingewikkeld bouwwerk met imposante betonplaten waarop kunstenaar Tom Herck afbeeldingen aanbracht. De constructie zelf bestaat uit negen kaarten die zoals een kaartenhuis tegen elkaar zijn gezet. Het kaartenhuis is 10m hoog , 6m breed en heeft een totaalgewicht van ruim 60 ton. Op de kaarten zijn de grootste en meest controversiële dictators en historische leiders aller tijden te zien. De gedachtegang was dat dictaturen fragiel zijn en snel in mekaar kunnen vallen zoals een kaartenhuis. Al is dit nu wel het stevigste kaartenhuis ter wereld.

 

Creatieve oplossingen

Het enthousiaste team van VB Beton spaarde kosten noch moeite om het idee te realiseren. Zo stelden ze als het ware een heus ‘pop-up’ atelier en personeel ter beschikking om de kunstenaar te ondersteunen. “De samenwerking met kunstenaar Tom Herck verliep vlot. We gaan telkens met veel plezier nieuwe uitdagingen aan. Vandaar ook het kunstproject maar zeker de eigen projecten met keerwanden. Dit project was voor ons de uitgelezen kans om te laten zien dat we naast keerwanden produceren ook creatieve oplossingen kunnen bedenken.”, zegt Tom Ketels, commercieel directeur van VB Beton. De stevige constructie staat opgesteld op de Veemarkt in Sint-Truiden.

GERELATEERDE DOSSIERS

GERELATEERDE ARTIKELS