Doorzoek volledige site
25 mei 2016 | AARON EERDEKENS

Net niet: Tijdelijk Centre Pompidou (Atelier Pierre Hebbelinck en Pierre De Wit)

Illustratie | Atelier Pierre Hebbelinck & Pierre De Wit
Illustratie | Atelier Pierre Hebbelinck & Pierre De Wit
Illustratie | Atelier Pierre Hebbelinck & Pierre De Wit
Illustratie | Atelier Pierre Hebbelinck & Pierre De Wit
Illustratie | Atelier Pierre Hebbelinck & Pierre De Wit

Naar aanleiding van het Architectencongres legde NAV een bibliotheek met verloren voorwerpen aan. Ook dit ontwerp vinden we erin terug. In 2012 schreef de stad Maubeuge een wedstrijd uit voor het ontwerp van een gedecentraliseerd Centre Pompidou in Maubeuge. Atelier Pierre Hebbelinck en Pierre De Wit en architectenbureau Hart Berteloot wonnen de wedstrijd, maar het project werd uiteindelijk niet gerealiseerd.

Naam, gemeente en opdrachtgever van het project?

De Franse stad Maubeuge schreef in 2012 de wedstrijd uit voor het ontwerp van een tijdelijk Centre Pompidou.

 

Korte omschrijving van de opdracht

Het tijdelijk Centre Pompidou moest gebouwd worden in kader van Mauberge Capitale Régionale de la Culture 2015. Zowel de transformatiewerken, de renovatie en de uitbreiding van een depot dat in 1681 werd ontwikkeld door Vauban, maakten deel uit van de wedstrijd. Het project moest onder meer ruimte bieden aan nieuwe restaurants, tentoonstellingen rond hedendaagse kunst en ateliers.

 

Wat waren volgens u de sterke punten van het project?

Atelier Pierre Hebbelinck en Pierre De Wit: "Het project heeft volgens ons verschillende troeven. De eerste is dat de lichtinval en de afmetingen van het gebouw gepaard gaan met de geschiedenis en de structuur van het oude gebouw. Daarbij moest het gebouw naar het centrum van de stad lonken. Elke gevonden oplossing vloeide voort uit de onmogelijke opgave om van het architecturaal inadequate depot van 3.000m² een toonzaal te maken. Origineel was het een militair gebouw van 103 op 15 meter met muren van 15 meter hoog."

"Door de reusachtige proporties van het gebouw moesten voor architecturale ingrepen kiezen die van bepaalde plaatsen een gevoelige ruimte konden maken. Het idee was om atypische ruimtes te maken die hand in hand gingen met de essentie van het volumineuze gebouw. Binnen in het gebouw is alles herdacht om open ruimtes creëren waarin tentoonstellingen kunnen plaatsvinden. Een tweede grote troef van het project is de verankering van het centrum in de buurt. We hebben ons best gedaan om bepaalde bezoekers architecturaal uit te nodigen in het gebouw door ingrepen te doen in de omgeving, gemakkelijke toegangswegen te voorzien en de gevel en de vloer op te waarderen."

 

Welk bureau heeft de wedstrijd gewonnen?

Atelier Pierre Hebbelinck en Pierre De Wit in samenwerking met Hart Berteloot.

 

Werd het project uiteindelijk gerealiseerd?

Nee.

 

Evaluatie van het behaalde resultaat?

Atelier Pierre Hebbelinck en Pierre De Wit: "De uitkomst van de wedstrijd is vrij ingewikkeld. De jury koos wel degelijk voor het project dat architectenbureau Pierre Hebbelinck en Pierre de Wit in samenwerking met het bureau Hart Berteloot uit Rijsel ontwikkelden. Een andere partij heeft echter de opdracht voor de werken gekregen. Op dit moment vormen alle kandidaten samen een front tegen deze politieke beslissing en hopen zo de organisatie te dwingen om een echte winnaar aan te duiden."

"Na de forse veranderingen in het politieke landschap van Frankrijk aan het begin van 2014 heerste er twijfel over het project. Dit ondanks het feit dat het actieplan klaar was en de bouwbedrijven al werden ingelicht. Tot vandaag staat iedereen paraat om met de bouw te beginnen en is er nergens officieel verklaard dat het plan niet doorgaat. Deze situatie is natuurlijk choquerend, gezien het werk en het geld dat in het project werd gestoken. Het atelier wil nu in samenwerking met het agentschap van Hart Berteloot een boek op de markt brengen over het verhaal van deze verschrikkelijke ervaring."

Het project werd uiteindelijk niet gerealiseerd. Atelier Pierre Hebbelinck & Pierre De Wit en Atelier Hart Berteloot hebben over het gebeurde ondertussen een boek gepubliceerd getiteld DE-LIVRE - Centre Pompidou Provisoire de Maubeuge.

GERELATEERDE DOSSIERS