Doorzoek volledige site
25 mei 2016 | AARON EERDEKENS

Net niet: Afscheidsruimte stedelijke begraafplaats Ronse (Architecten Demeestere+Garmyn)

Illustratie | Architecten Demeestere+Garmyn
Illustratie | Architecten Demeestere+Garmyn
Illustratie | Architecten Demeestere+Garmyn
Illustratie | Architecten Demeestere+Garmyn

In 2004 schreef de stad Ronse een wedstrijd uit voor het ontwerpen van een afscheidsruimte voor de stedelijke begraafplaats. Architecten Demeestere+Garmyn ging met de overwinning aan de haal, maar wegens budgettaire redenen werd het project nooit gerealiseerd.

Naam, gemeente en opdrachtgever van het project?

De stad Ronse organiseerde de wedstrijd in 2004.

 

Korte omschrijving van de opdracht?

De opdracht bestond uit het ontwerpen van een afscheidsruimte voor de stedelijke begraafplaats met een begroetingsruimte en de nodige nevenfuncties.

 

Wat zijn volgens u de sterke punten van uw ontwerp?

Architecten Demeestere+Garmyn: "Omwille van de universele symboolwaarde van de cirkel kozen we voor een cirkelvormige ruimte. Door het principe van de universaliteit te hanteren, wilden we een ruimte creëren die onafhankelijk is ten opzichte van specifieke levensbeschouwingen, maar die toch op een krachtige manier kan worden ingevuld binnen een breder kader van menselijke beleving. Om die universaliteit te versterken, kozen we ervoor een rustige en serene architectuur te hanteren en die te ondersteunen met een universele symboliek waarin iedereen zich kan vinden."

 

Welk bureau haalde de opdracht uiteindelijk binnen?

Architecten Demeestere+Garmyn.

 

Werd het project gerealiseerd?

Nee.

 

Evaluatie van het behaalde resultaat?

Architecten Demeestere+Garmyn: "Ons ontwerp kwam als winnaar uit de bus. Na de overwinning werd het project eerst meerdere keren herwerkt. Na het verkrijgen van een stedenbouwkundige vergunning besloot de stad omwille van budgettaire redenen echter om het ontwerp niet uit te voeren."

GERELATEERDE DOSSIERS