Doorzoek volledige site
25 mei 2016 | AARON EERDEKENS

Net niet: Expo Milaan (Goedefroo + Goedefroo Architecten)

Illustratie | Goedefroo + Goedefroo Architecten
Illustratie | Goedefroo + Goedefroo Architecten
Illustratie | Goedefroo + Goedefroo Architecten
Illustratie | Goedefroo + Goedefroo Architecten

In 2014 nam Goedefroo + Goedefroo Architecten in samenwerking met Franco Dragone deel aan de wedstrijd voor het ontwerp, de bouw, het onderhoud, de ontmanteling en de afbraak van het Belgische paviljoen op de Expo in Milaan. Patrick Genard & Asociados ging uiteindelijk met de overwinning lopen.

Naam, gemeente en opdrachtgever van het project?

De FOD schreef in 2014 de wedstrijd uit voor het ontwerp van Expo Milaan.

 

Korte omschrijving van de opdracht?

De opdracht betrof het ontwerp, de bouw, het onderhoud, de ontmanteling en de afbraak van het paviljoen. De opdracht includeerde de binnenafwerking op een perceel van 2717 m² waarvan maximaal 1490,9 m² mocht worden bebouwd.

 

Wat zijn volgens u de sterke punten van uw ontwerp?

Goedefroo + Goedefroo Architecten: "De expo van Milaan in 2015 had als thema Voedsel voor de planeet, energie voor het leven. Ons ontwerp is gebaseerd op de toren van Babel die Pieter Bruegel de Oude in de 16de eeuw schilderde als parabel over ambitie, hebzucht, het streven en grenzen. Het is een internationaal beeld dat aan de basis van het architecturale concept ligt. De toren weerspiegelt de drang naar meer en hoger. Het toont ook een brede basis en een steeds smaller wordende top."

"We zijn op aarde met steeds meer mensen die steeds minder ruimte zullen hebben. De voedselproductie moet verhogen op een steeds kleiner wordende oppervlakte. De industriële voedselproductie kan ongetwijfeld nog aan de steeds groter wordende vraag voldoen. Maar zal die productie bijvoorbeeld op een duurzame manier kunnen gebeuren?"

"De bezoeker kan de toren langs buiten beklimmen via hellingen en uitstekende terrassen en zo België leren kennen op vlak van landbouw, voedselproductie, eetcultuur, enzovoort. Het is een mannelijke beweging met extraverte, klimmende, ambitieuze en emotionele kenmerken. De beweging onderzoekt wat voedsel is en de semantiek, de zintuiglijke waarde en de levensnoodzakelijkheid ervan. De circulaire beweging die we de bezoeker laten maken, reflecteert de eenheid van België rond een belangrijk centrum."

 

Welk ontwerp haalde de opdracht uiteindelijk binnen?

Patrick Genard & Asociados

 

Evaluatie van het behaalde resultaat?

Goedefroo + Goedefroo Architecten: "We zijn heel tevreden met ons resultaat en de onvergetelijke samenwerking met Franco Dragone."

GERELATEERDE DOSSIERS