Doorzoek volledige site
09 juni 2016 | AARON EERDEKENS

Vakantiehuisje JRKVC optimaliseert kleine voetafdruk met verborgen zolderruimtes

Illustratie | JRKVC
Illustratie | JRKVC
Illustratie | JRKVC
Illustratie | JRKVC
Illustratie | JRKVC
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | JRKVC
Illustratie | JRKVC

Het Slovaakse architectenbureau JRKVC ontwierp een simpel huisje-aan-het-meer zonder gangen, om zo de beschikbare ruimte optimaal te benutten. Ladders leiden naar slaapplatformen die onder het schilddak zijn ondergebracht. De studio van architect Peter Jurkovic creëerde het kleine landgoed voor een gezin van vijf personen, dat een toevluchtsoord zocht om te kunnen ontsnappen aan hun drukke levens in de nabijgelegen Slovaakse hoofdstad Bratislava.

Simpele landelijke levensstijl

Het huis is gelegen op een eiland in de Danube rivier. In het midden van het eiland ligt een meer dat wordt geflankeerd door vakantiewoningen, die tevens een deel van het dorp Vojka nad Dunajom vormen. Junkovic, die in zijn eerdere projecten onder meer een huis nabij Bratislava met een volledig beglaasde puntgevel liet optekenen, wilde een vakantiehuis creëeren dat een simpele landelijke levensstijl vergemakkelijkte.

 

Oppervlakte efficiënt benutten

De hoofdruimte van de bungalow is een leefruimte zonder tussenmuren die door grote beglaasde vouwdeuren uitzicht biedt op het meer. Functionele elementen zoals een keukenblok, een openhaard en een ingebouwde bergingsruimte zijn rond de randen van de kamer gearrangeerd, waardoor de vloer wordt vrijgehouden voor meubilair, zoals een eettafel en bijbehorende stoelen.

"We konden over een voetafdruk van maximaal 65m² beschikken. Het idee was om die oppervlakte zo efficiënt mogelijk te benutten," vertelde architect Peter Jurkovic. "Met die gedachte in mijn achterhoofd probeerde ik een layout voor te stellen zonder overbodige ruimtes als gangen." Afsluitingen aan de uiteindes scheiden de leefruimte van de slaapkamers en badkamers. Achter een levendig groen geverfde muur met ingebouwde schappen zijn twee stapelbedden gepositioneerd aan weerskanten van een wasplaats.

 

Simpel exterieur, kleurrijk interieur

Aan de overkant van de hoofdruimte liggen de grootste slaapkamer en een aparte badkamer achter een muur van blokken metselwerk, die de hitte van de kachel gradueel uitstraalt en absorbeert. Het schilddak van het gebouw voorziet aan weerskanten ruimte onder de spanten, die kan dienen om bijkomende gasten in onder te brengen of kan functioneren als speelruimte voor de kinderen.

Het dak beschikt over een asymmetrisch profiel dat verder uitstrekt over de zuidkant van het gebouw om het buitenterras te beschermen tegen zon en regen. De uitdrukking van de buitenkant van het gebouw is intentioneel simpel gehouden. De buitenkant beschjikt over een witgeverfde gevelbekleding in combinatie met het natuurlijk hout van de ramen en het dek.

"Ik opereerde vanuit een concept met een monochromatische buitenkant en een contrasterend, warm en kleurrijk interieur," zei Jurkovic nog. "Alle aandacht wordt aan het essentiële gedeelte van het huis gewijd, namelijk de binnenkant. Daar zijn de schoonheid, de kleuren en de texturen te vinden."

 

Bron: dezeen.com