Doorzoek volledige site
01 juni 2016 | MICHEL VAN DEN BOSCH

Waarom kiezen voor hout met het PEFC-label?

Een makkelijker manier om te weten of de producten een duurzame oorsprong hebben, is een beroep te doen op labels. PEFC Belgium, de vzw die instaat voor de promotie van het PEFC-label voor duurzaam hout en papier, lanceert een filmpje om de basisprincipes van duurzaam bosbeheer uit te leggen. Het filmpje, getiteld ‘Waarom kiezen voor PEFC’ moet consumenten sensibiliseren rond een verantwoorde aankooppolitiek.

Théo geniet van het bos...

In het speels opgevatte  filmpje  gaat de achtjarige Théo op pad in het bos en geniet hij van alle troeven die deze groene longen ons te bieden hebben. Het PEFC-gecertificeerde bos garandeert een toekomst voor het bos waar hij van houdt, doordat de bomen terug aangeplant worden na het kappen. Dit bevordert de biodiversiteit en creëert lokale werkgelegenheid. Maar hij kan er ook ravotten of gewoon eventjes luieren en luisteren naar het ruisen van de bladeren en het zingen van de vogels. Een duurzaam bosbeheer volgens de criteria van PEFC voorziet in een evenwicht tussen de ecologische, economische en sociale aspecten van het bos. PEFC garandeert een opvolging van de houtstromen van in het bos tot in de winkelrekken, met een onafhankelijke controle. Théo kan dus met een gerust hart genieten van zijn houten speelgoed en zijn stripverhalen.

 

Beknopte boodschap

Het filmpje duurt slechts 2 minuten. “Een zeer bewuste keuze”, vertelt Mieke Vercruijsse, communicatieverantwoordelijke van PEFC Belgium. “We willen de essentie van duurzaam bosbeheer meegeven en het belang van verantwoorde aankopen, vooral op een visueel sterke manier.” Er werd ook bewust gekozen voor een kind als acteur. “Het is nu dat we verantwoord moeten omspringen met onze houtbronnen, zodat onze kinderen en kleinkinderen er nog verder kunnen van genieten”, legt ze uit.

 

Kleine ecologische handelingen

“Ik maak meer van dergelijke filmpjes omdat ik op een simple en toegankelijke manier iedereen wil sensibiliseren om op een makkelijke manier milieuvriendelijk te handelen. Dit is uitermate belangrijk om verantwoord te consumeren”, vertelt regisseuse Christine Massy. “Met pijn in het hart kijk ik toe hoe mensen de natuur onrecht aandoen. Ik heb mij er nu op toegelegd om een levensstijl aan te nemen met respect voor de natuur en daarbij engageer ik me om ook de mensen rondom mij te sensibiliseren waar mogelijk. Een filmpje is een ideale manier om te communiceren, delen en opvoeden”, gaat ze verder.