Doorzoek volledige site
02 juni 2016 | AARON EERDEKENS

Biennale Architettura Venetië bekroont Spaans paviljoen en Gabinete de Arquitectura met Gouden Leeuw

Het Spaanse paviljoen ontving een Gouden Leeuw voor zijn tentoonstelling Unfinished, dat het nieuwe type architectuur in de verf zet dat in Spanje de kop op stak na de economische crisis Illustratie | Dezeen
Gabinete de Arquitectura kreeg een Gouden Leeuw voor een tentoonstelling die demonstreerde wat er kan worden verwezenlijkt met het gebruik van de twee meest beschikbare hulpmidellen, namelijk stenen en ongekwalificeerd werk Illustratie | Dezeen
De Nigeriaanse architect Kunlé Adeyemi en zijn studio NLÉ ontvingen een Zilveren Leeuw voor hun Makoko Floating School Illustratie | Dezeen

Spanje heeft op de Biennale Architettura in Venetië de Gouden Leeuw voor beste paviljoen gewonnen. Gabinete de Arquitectura ontving dezelfde prijs voor beste tentoonstelling. In een ceremonie op het hoofdkantoor van de Biennale ontving het Spaanse paviljoen afgelopen zaterdag de Gouden Leeuw voor de tentoonstelling Unfinished, die een nieuw type architectuur tentoonstelt dat in Spanje de kop op stak in de nasleep van de financiële crisis.

Materiële belemmeringen overstijgen

De architecten Iñaqui Carnicero, medeoprichter van Rica Studio, en Carlos Quintáns waren de curators van de tentoonstelling, die 80 voorbeelden bevat van gebouwen die over een optimistische geest en aanpak beschikken. De jury prees de tentoonstelling voor "het aanbieden van een bondige selectie van aanstormende architecten wiens werk laat zien hoe creativiteit en toewijding materiële belemmeringen kunnen overstijgen."

 

Steen en ongetrainde arbeid

De Paraguayaanse firma Gabinete de Arquitectura ontving eveneens een Gouden Leeuw voor zijn tentoonstelling in het Centrale Paviljoen, die laat zien wat kan worden bereikt door twee van de meest beschikbare middelen te gebruiken, namelijk steen en ongekwalificeerde arbeid. Het team onder leiding van de architecten Solano Benítez, Gloria Cabral en Solanito Benítez werd gelauwerd voor "het aanwenden van simpele materialen, structurele ingenuïteit en ongetrainde arbeid om architectuur naar onderbediende gemeenschappen te brengen."

 

Het belang van educatie

De Nigeriaanse architect Kunlé Adeyemi en zijn studio NLÉ ontvingen een Zilveren Leeuw voor het transporteren van hun Makoko Floating School naar de Arsenale voor de tentoonstelling Waterfront Atlas. De jury omschreef het project als "een krachtige demonstratie, hetzij in Lagos of in Venetië, dat architectuur, onmiddelijk iconisch en pragmatisch, het belang van educatie kan versterken."

Japan en Peru kregen eervolle vermeldingen voor hun nationale paviljoenen, terwijl de Italiaanse architecte Maria Giuseppina Grasso Cannizzo werd onderkend voor haar werk in Sicilië, dat getoond wordt in het Centrale Paviljoen. De Braziliaanse architect Paulo Mendes da Rocha ontving tijdens de ceremonie een Gouden Leeuw voor lifetime achievement, zoals eerder in de maand mei al werd aangekondigd.

 

Bron: Dezeen