Doorzoek volledige site
03 juni 2016 | AARON EERDEKENS

Gabinete de Arquitectura presenteert gerasterde stenen boog als model voor lagekostconstructie

Illustratie | Luke Hayes
Illustratie | Luke Hayes
Illustratie | Amy Frearson

Gouden Leeuw winnaar Solano Benitez presenteert op de Biennale Architettura in Venetië een boog van steen en houtwerk als een voorbeeld van hoe goedkope materialen en intensieve arbeid schaarste in overvloed kan veranderen. Bentitez's Paraguayaanse architectenbureau Gabinete de Arquitectura creëerde de installatie in het Centrale Paviljoen van het Giardini, om te laten zien hoe gebruiksklare materialen en ongetrainde arbeiders een oplossing kunnen voorzien voor de globale nood aan snelle stedelijke ontwikkeling.

10.000$ per gezin

"De wereld zal het equivalent van een stad met een miljoen inwoners per week moeten bouwen met slechts 10.000$ per gezin," schat Alejandro Aravena in het bijschrift van het project. "Om de verdere verstedelijking te realiseren moet er worden gebouwd op een tempo en met een schaarste aan middelen die nog nooit zijn gezien in de geschiedenis van de mensheid. Als we dat niet doen, zullen mensen niet stoppen met naar de stad te komen. Ze zullen het toch doen, maar er in verschrikkelijke omstandigheden leven. Dus wat kunnen we daar aan doen?"

 

Ongeschoolde arbeid en beperkte middelen

De studio creërde een grote, buigende structuur om aan te tonen hoe ongetrainde arbeiders low-tech bouwtechnieken kunnen gebruiken om indrukwekkende stedelijke architectuur te produceren in tijden waarin migratie van landelijke gemeenschappen naar de steden toeneemt. De installatie kreeg op de Biennale de Gouden Leeuw voor beste tentoonstelling, terwijl Spanje de prijs voor beste paviljoen ontving.

Beide Gouden Leeuw laureaten van dit jaar verkennen hoe nieuwe benaderingen van architectuur verrijzen vanuit economische moeilijkheden. "In ontwikkelingslanden is de bouwindustrie niet zozeer een vak maar eerder een manier om de werkloosheid laag te houden. Dat is waarom beslissingsnemers inefficiënte, arbeidsintensieve bouwsystemen verkiezen," zegt Aravena. "Dit heeft er voor gezorgd dat zelfs arbeiders zonder formele steenhouwerstraining, toch in de bouweconomie kunnen betrokken worden."

De jury prees Benitez's team voor "het aanwenden van simpele materialen, structurele ingenuïteit en ongetrainde arbeid om architectuur naar minderbeelde gemeenschappen te brengen." Gabinete de Arquitectura is één van 88 deelnemers in de exhibitie van Aravena, die over de twee trefpunten van de Biennale is verspreid. De Chileense architect en curator hanteert er het thema Reporting From The Front om een licht te schijnen op enkele van de belangrijkste globale kwesties.

 

Bron: dezeen.com