Doorzoek volledige site
13 juni 2016 | AARON EERDEKENS

Kunlé Adeyemi meert aan op Biennale Architettura Venetië met Makoko Floating School

Illustratie | Luke Hayes
Illustratie | Luke Hayes
Illustratie | Luke Hayes
Illustratie | Luke Hayes

De Nigeriaanse architect Kunlé Adeyemi heeft op de Biennale Architettura in Venetië de Zilveren Leeuw ontvangen voor zijn drijvende school, die deel uitmaakt van een researchproject over bouwen in overstromingsgevoelige gebieden. Adeyemi en zijn studio NLÉ ontwikkelden een "verbeterde, geprefabriceerde en geïndustrialiseerde herneming" van de Makoko Floating School in Lagos, Nigeria, aangepast aan de klimaatomstandigheden van Venetië.

Overstromingproof

Het in Amsterdam en Lagos gesitueerde architectenbureau creërde de Makoko Floating School als een prototype voor Afrikaanse kustgebieden die over weinig permanente infrastructuur beschikken om onvoorspelbare overstromingen tegen te gaan. Net als het origineel is de MFS II een puntige, drijvende structuur met drie verdiepingen. Het gebouw heeft een oppervlakte van 220m² verspreid over drie verdiepingen die in schaal verkleinen naarmate het toppunt dichterbij komt.

"Zoals ons eerste prototype gebaseerd is op de lokale inlichtingen van de aan de waterkant gelegen Makoko gemeenschap, is de MFS II een verbeterde herneming die zich aanpast aan de Venetiaanse omstandigheden en de grotere populatie aan de waterkant," zegt de studio. "De constructie is aangepast om een gemakkelijke prefabricatie en snelle assemblage te verzekeren, is robuuster geconstrueerd en beschikt over een grote verscheidenheid aan gebruiksmogelijkheden."

 

Waterfront Atlas

De MFS II werd voor de Biennale door vier bouwers in slechts tien dagen geassembleerd. Ze gebruikten daarvoor 1 ton metaal en 13,5 ton hout voor het structurele skelet en 256 plastieken vaten om de constructie drijvende te houden. Het project vormt het decor van de exhibitie getiteld Waterfront Atlas, die een blik werpt op ontwikkelende kustgemeenschappen.

Adeyemei ontving voor het project de Zilveren Leeuw, en werd door de jury omschreven als een "veelbelovende jonge deelnemer." De jury loofde het project als "een krachtige demonstratie, hetzij in Lagos of in Venetië, dat architectuur, onmiddelijk iconisch en pragmatisch, het belang van educatie kan versterken."

 

Infrastructuur voor Afrikaanse kustgemeenschappen

De Makoko Floating School, die tevens op de shortlist staat voor de Aga Khan Award for Architecture 2016, en MFS II maken deel uit van het bureau's bredere research project African Water Cities, dat onderzoekt hoe aquatische architectuur de Afrikaanse kustgemeenschappen van infrastructuur kan voorzien. De studio ontwikkelt momenteel ook een amfibisch radiostation genaamd Chicoco Radio Media Center, om een platform te bieden aan de Port Harcourt waterkantgemeenschap in Nigeria, terwijl de regering plant om de plaatselijke vestigingen van de gemeenschap af te breken.

De tentoonstelling Waterfront Atlas is tot 27 november te zien in de Arsenale op de Biennale Architettura in Venetie. Kunlé Adeyemi werkt momenteel ook aan een architecturale gekkigheid die het door Bjarke Ingels ontworpen Serpentine Gallery Pavillion in de Londense Kensington Gardens moet vergezellen, dat volgende week wordt onthuld.

 

Bron: dezeen.com