Doorzoek volledige site
13 juni 2016 | AARON EERDEKENS

MVRDV creëert transparant interieur voor Hong Kongs kantoorgebouw

Illustratie | Ossip van Duivenbode
Illustratie | Ossip van Duivenbode
Illustratie | Ossip van Duivenbode
Illustratie | Ossip van Duivenbode
Illustratie | Ossip van Duivenbode

Transparante glazen muren, vloeren en meubilair maken allemaal deel uit van dit kantoorgebouw, dat door het Nederlandse architectenbureau MVRDV werd gecreëerd in een gestripte fabriek in Hong Kong. De Rotterdamse firma heeft het interieur van de 13 verdiepingen tellende structuur volledig herzien door alle opalen scheidingsmuren en vloeroppervlakken van nieuwe doorzichtige alternatieven te voorzien, in een poging het gebouw opener en ruimer te doen aanvoelen.

Ultieme transparantie

Het resultaat is een gebouw zonder donkere hoeken en met alle innerlijke functies blootgelegd. MVRDV beschrijft het proces als het onthullen van een mooie, rauwe, stoere primaire structuur om de werkplaats van ultieme transparantie te voorzien.

Het gebouw, nu gekend als het Glass Office, bevindt zich aan de Kwun Tong waterkant in Kowloon East, een post-industriële zone die zichzelf aan het herdefiniëren is als het nieuwe centrale zakendistrict van Hong Kong. Het doel is om het gebouw model te laten staan voor nieuwe zakenontwikkelingen en zo te bewijzen dat het mogelijk is om een oude structuur te transformeren in een functioneel en mooi kantoor.

 

Symbolische keuze

De architecten zien het gebruik van glas als een symbool voor de groeiende vraag naar transparantie in de moderne werkomgeving. "We begeven ons in de richting van een transparante samenleving, bedrijven worden opener naar het volk toe en mensen geven meer om wat er achter gesloten deuren gebeurt," legt medeoprichter van MVRDV Winy Maas uit. "Op die manier houdt een heldere werkomgeving niks verborgen. Het wekt vertrouwen op. maar het is ook een kans voor het gebouw om de industriële geschiedenis van de buurt te preserveren, daarbij gebruik makend van een glazen behuizing."

Een van de eerste acties van de renovatie was het afstropen van de achtergevel, om meer beglazing te incorporeren. Gangen, trappen, liften en andere gemeenschappelijke ruimtes werden dan naar de achterkant verhuisd, waardoor ze van buitenaf zichtbaarder werden. In al deze ruimtes werd glas gebruikt. Glazen liften zijn geïntegreerd in glazen liftschachten, terwijl de nooduitgangtrappen in vuurbestendig glas zijn omhuld.

 

Doorzichtig meubilair

De kantoorverdiepingen, die zonder tussenmuren of in vier eenheden kunnen worden verdeeld, beschikken allemaal over glazen deuren en vloeren. Er zijn geen hangende plafonds, waardoor elektrische behuizingen en ventilatiekanalen op het plafond blijven blootgesteld. MVRDV en hun locale partner Arch-Innovativ hebben ook één showkantoor bemeubeld. Om het thema verder te zetten, kozen ze voor transparante bureaus, stoelen en opbergruimtes, waarvan ze hopen dat de gebruikers het zullen kopiëren.

"Het doel was om de inwendige functies van het gebouw bloot te leggen, de structuur en de installaties incluis, maar ook om de free-flow beweging in het gebouw, de innerlijke werking van de bedrijven en de technische compententen te laten zien die het kantoor doen functioneren,' zegt het bureau.

 

Lager energieverbruik

Behalve kantoren bevat het gebouw op het gelijkvloers ook winkels en op de twee verdiepingen daarboven restaurants. Een dakterras en een reeks balkons maken ook deel uit van het gebouw en bieden ontsnappingsruimtes die het personeel aanmoedigen met elkaar te interageren.

Volgens de architecten verbruikt het gebouw ondanks de grote hoeveelheden glas 17% minder energie dan het gemiddelde Hong Kongs kantoorgebouw. Het Glass Office is het nieuwste in een serie projecten van MVRDV die alternatieve manieren verkennen om glas te gebruiken in design. Zo onthulde het kantoor recent een Amsterdams huis met een gevel van glazen stenen en maakte het eerder al een bibliotheek in een glazen piramide, een glazen gebouw dat werd vermomd als een traditioneel boerderijgebouw en een volledig doorzichtige keuken.

 

Bron: dezeen.com

GERELATEERDE DOSSIERS