Doorzoek volledige site
15 juni 2016 | KEVIN MOENS

TOOP architectuur tovert oud pand om tot klassevol restaurant

Illustratie | Alexandre Van Battel
Illustratie | Alexandre Van Battel
Illustratie | Alexandre Van Battel
Illustratie | Alexandre Van Battel
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Alexandre Van Battel
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Alexandre Van Battel
Illustratie | Alexandre Van Battel
Illustratie | Alexandre Van Battel
Illustratie | Alexandre Van Battel
Illustratie | Alexandre Van Battel
Illustratie | Alexandre Van Battel
Illustratie | Alexandre Van Battel
Illustratie | Alexandre Van Battel
Illustratie | Alexandre Van Battel
Illustratie | Alexandre Van Battel
Illustratie | Alexandre Van Battel
Illustratie | Alexandre Van Battel
Illustratie | Alexandre Van Battel
Illustratie | Alexandre Van Battel
Illustratie | Alexandre Van Battel
Illustratie | Alexandre Van Battel
Illustratie | Alexandre Van Battel
Illustratie | Alexandre Van Battel

Wegens succes had catering bedrijf Tout à fait Sophie nood aan uitbreiding. In het centrum van Westouter vond Sophie het verouderde pand Vinkenest. Het gebouw met karaktervolle voorgevel uit rode baksteen flankeert het dorpsplein dat dienst doet als ontmoetingsruimte voor omwonende en aangelanden. Voor een ingrijpende renovatie nam Sophie TOOP architectuur onder de arm, dat in het gebouw restaurant Vinke en een evenementenruimte onderbracht. 

De ingrijpende renovatie die het pand onderging, had als doel de relaties tussen het restaurant, het dorpsplein en het ommuurde terras te versterken. Dit gebeurde door middel van de verschillende ruimtes aan de voorgevel met elkaar te verbinden waardoor de relatie tussen de gasten en het plein versterkt werd.

Aan de achtergevel, maakten de veelheid aan aparte volumes en opbergruimtes plaats voor een grote glaspartij die de binnenruimte drempelloos doet overgaan in het ommuurde terras. De subtiele ingrepen met bronzen verborgen buitenschrijnwerk aan de voorgevel zorgen ervoor dat de nadruk ligt op de sterke vorm van het gebouw en zijn openingen.

 

2 functionele volumes

Organisatorisch bestaat het gebouw uit een restaurant en evenementenruimte . Beide functies worden van elkaar gescheiden door 2 functionele volumes waarin keuken en sanitair zijn ondergebracht. Het centrale element dat beide functies met elkaar verbindt, is de toog.

Overeenkomstig aan de gewenste kookstijl van de bouwheer werd gekozen voor een materiaalgebruik waarbij eenvoud en karakter centraal staan. De gele, grijsbruine alsook de zwarte kleuren refereren aan de vink (de vogel) waaraan dit gebouw zijn naam dankt.

Wanneer de gasten het gebouw betreden worden ze ontvangen tussen 2 reflecterende zuilen in gebronzeerde spiegel. Deze elementen zorgen voor een afscheiding tussen de tafels aan de toog en deze die zich bij de gezellige haardwand bevinden. De brandende houthaard verwelkomt de bezoeker met een gevoel van thuiskomen.  

 

Toog als verbindend element

Het verbindende element tussen de verschillende ruimtes, de toog, is opgebouwd uit messing. Dit materiaal verwijst naar de oude tapkranen die men nog kan aantreffen in een bruine kroeg. Het materiaal wordt herhaald in de zwarte toogwand om het werkveld kracht bij te zetten en accenten te leggen.

Het vilt op het plafond zorgt, naast de akoestische kwaliteit, voor een zachte en comfortabele indruk. De sobere, rustige materialisatie van het restaurant krijgt een tegenpool in de sanitaire ruimtes. Deze werden gevuld met verschillende natuurstenen kleurvlakken. De kleine marmeren tegels zorgen door de veelheid aan lijnen voor een soort deconstructie van de ruimte, waardoor deze groter aanvoelt.

De verscheidenheid aan natuurlijke materialen en de afscheiding tussen de verschillende ruimtes draagt bij tot het comfort van de bezoeker. ‘Vinke’ biedt hem een kader waar hij kan tafelen in een aangename comfortabele sfeer.