Doorzoek volledige site
20 juni 2016

XS Wall geeft meer ruimte in centrum Gent

Iedereen weet dat de ruimte in het centrum van Gent beperkt is. Voor de bouw van een nieuwe rijwoning koos architecte Marthe Vandenabeele samen met NU Architectuuratelier dan ook voor het XS Wall-concept van Ploegsteert. De snelbouwstenen zijn amper 12 centimeter breed, wat ruimte schenkt voor meer woonoppervlakte.

Binnenkort verhuist architecte Marthe Vandenabeele naar haar nieuwe woning in het hartje van Gent. Dat haar pand opvalt, staat nu al vast. De gevelbreedte bedraagt minder dan vier meter. Een beperking waar Ploegsteert met haar XS Wall-bakstenen de perfecte oplossing voor in huis heeft. “Als de ruimte zo klein is, wil je niet nog eens extra plaats verliezen door te werken met brede, standaard bakstenen. XS Wall is twee centimeter smaller, en op deze oppervlakte maakt dat echt wel een verschil”, zegt Marthe die als bouwheer optreedt. Het ontwerp van de woning is van het Gentse NU Architectuuratelier.

 

Centimeters tellen altijd

XS Wall doet in het Gentse nieuwbouwproject dienst als dragende baksteen voor een huis dat maar liefst vijf verdiepingen telt. De totale hoogte gaat tot vijftien meter. “Technisch voldoet de smalle steen perfect aan alle vereisten op vlak van druksterkte of akoestiek. Er is geen verschil met een traditionele, bredere steen. Daarom was de keuze ook zo eenvoudig. Ik wist dat XS Wall bestond, kende de kwaliteit van Ploegsteert en dat dit hier de beste oplossing bood”, vertelt Marthe die ook in andere projecten de meerwaarde van de smalle baksteenvariant ziet. “Centimeters tellen altijd. In elk project. Al is het maar om meer plaats te creëren voor isolatie. Bijvoorbeeld in kleine appartementen of serviceflats kan dit het verschil maken.”

 

Smal en stevig

Dat XS Wall smal en toch uiterst stevig is, bewijst de gevelafwerking van het gebouw. De voor- en achtergevel wordt volledig afgewerkt met inox-golfplaten. Die worden via een constructie rechtstreeks aan de XS-bakstenen verbonden. “Het toont dat hoe smal de stenen ook zijn, ze perfect alles aankunnen.” Trouwens, XS Wall van Ploegsteert is beschikbaar in verschillende uitvoeringen. Zowel de SB-bloc als de stabiele en isolerende Lambdabloc zijn in smalle uitvoering mogelijk. Ook Stalton-lateien boven raam- of deuropeningen zijn beschikbaar in de extra smalle versie.

GERELATEERDE DOSSIERS