Doorzoek volledige site
21 juni 2016

Doorschijnend bakstenen gordijn voor uitbreiding Tate Modern

Illustratie | Iwan Baan - © 2016, Herzog & de Meuron Basel
Illustratie | Iwan Baan - © 2016, Herzog & de Meuron Basel
Illustratie | Iwan Baan - © 2016, Herzog & de Meuron Basel
Illustratie | Iwan Baan - © 2016, Herzog & de Meuron Basel

De uitbreiding van Tate Modern in Londen op opgeleverd. Tegen de markante Turbine Hall is een verticale nieuwbouw geplaatst, waarmee ’s werelds meest bezochte museum voor moderne en hedendaagse kunst diens vloeroppervlak heeft verdubbeld. Herzog & De Meuron is verantwoordelijk voor het ontwerp van de nieuwbouw.

Het nieuwe bouwdeel voorziet Tate Modern van een nieuw hoogteaccent, dat dankzij de bekleding met baksteen aansluit op het bestaande gebouw. De bakstenen zijn als een doorschijnend gordijn over de constructie gedrapeerd, waardoor de uitbreiding ‘s avonds van buitenaf gezien oplicht en andersom aan de binnenkant van daglicht wordt voorzien dankzij de perforaties.

In de piramideachtige uitbreiding lopen de verschillende functies van een museum meer in elkaar over, door expositiezalen af te wisselen met bijvoorbeeld educatieve voorzieningen en ruimtes om even bij te komen van alle indrukken. Alle functies zijn verbonden via een centrale publieke route, die anders dan in de horizontaal georiënteerde Turbine Hall, omhoog loopt.

Verder is het ‘New Tate Modern’ voorzien van een nieuwe ingang op het zuiden en een passage die van de noord- naar de zuidkant van het complex loopt. Hier bevindt zich een eveneens nieuw plein, dat via de passage direct met de Theems is verbonden.

Het Switch House, zoals de uitbreiding heet, is de eerste grote aanpassing aan Tate Modern zijn deuren in 2000 opende in het Bankside Power Station. Het gebouw was destijds ook naar ontwerp van Herzog & De Meuron getransformeerd. Behalve dat de collectie van het museum is uitgebreid naar achthonderd kunstwerken, heeft het een compleet nieuwe inrichting ondergaan.
 

GERELATEERDE DOSSIERS