Doorzoek volledige site
04 juli 2016

Deense campus toont waarom oranje het nieuwe zwart is

Illustratie | Rockpanel
Illustratie | Rockpanel
Illustratie | Rockpanel
Illustratie | Rockpanel
Illustratie | Rockpanel
Illustratie | Rockpanel
Illustratie | Rockpanel

Het Deense Kolding wordt niet voor niets ‘Design City’ genoemd. De stad wordt als design-centrum steeds belangrijker en huisvest een aantal vooraanstaande opleidingen, waaronder de Kolding School of Design en het International Business College (IBC). Campus Living is een project van Tegnestuen Mejeriet Architects dat moet helpen om te voorzien in de steeds toenemende vraag naar huisvesting. Bij dit complex van studentenwoningen is gestreefd naar een mix van lage onderhouds- en bedrijfskosten, een hoge levenskwaliteit en mooi en opvallend design. Heel opvallend is de fel oranje gevel, waarmee Campus Living zich duidelijk onderscheidt van het grijs, wit en zwart dat kenmerkend is voor de Deense bouwstijl. In de nieuwe buurt die hier ontstaat is dit dan ook een echte blikvanger.

Fase 1 van Campus Living omvat 83 betaalbare woonunits op zes verdiepingen. Het gebouw is 3500 vierkante meter groot en ontworpen in de vorm van een galerij met balkons die toegang geven tot de units. Het schuine dak van het gebouw is naar Design City en het stadscentrum gericht, zodat het licht vanuit het zuiden en westen binnenstroomt. Visueel contact en sociale interactie worden bevorderd door een combinatie van in de hoogte aangelegde tuinen en gemeenschappelijke terreinen aan de straatkant. Wanneer fase 2 zal zijn afgerond, zal het blok een enkele, afgeschermde binnenplaats vormen.

 

Uitdagende vorm en kleur

Om de jeugd en de energie van Campus Living extra kleur te geven, hebben de architecten voor de gevel een krachtige, uitdagende vorm en kleur gekozen. Zij dachten met name aan een in het oog springende oranje RAL-kleur, die echter bij geen enkele van hun standaardleveranciers beschikbaar was. Niet alleen was de kleur bijzonder specifiek, ook snelle levering was essentieel. Daarom kozen de architecten de ROCKPANEL Group als leverancier voor de gevelbekleding. Naast de 100 standaard kleuren is ROCKPANEL Colours leverbaar in vrijwel elke RAL kleur. De architecten waren ook zeer onder de indruk van het gemak waarmee de ROCKPANEL platen gemonteerd konden worden, van het milieuvriendelijke karakter en van het ProtectPlus afwerkingssysteem dat de duurzaamheid van de verf en de kleur verzekert.

 

Jeugdige moed en durf

De ROCKPANEL Group kon platen op ware grootte en in de gewenste oranje kleur leveren ten behoeve van een model op de bouwlocatie, wat de architecten de zekerheid gaf dat het eindresultaat overeenstemde met hun visie. Søren Nielsen, CEO van Tegnestuen Mejeriet, zegt over de kleurrijke realisatie van hun design: “Het zou erg jammer zijn om jonge mensen onder te brengen in een saai, grijs gebouw. Wij willen niet te voorzichtig of conservatief zijn, want daardoor zou de expressie van jeugdige moed en durf wellicht verloren gaan.”

Door deze krachtige, unieke uiting van jeugdige energie bewijst dit complex in design-stad Kolding inderdaad dat oranje het nieuwe zwart is.

GERELATEERDE DOSSIERS