Doorzoek volledige site
14 juli 2016 | RIK NEVEN

Utiliteitsbouw vergt andere sanitaire oplossingen dan woningbouw

Illustratie | Delabie
Illustratie | Delabie

Sommige fabrikanten trachten alle klanten te behagen. Anderen, zoals sanitairspecialist Delabie, focussen op één specifieke doelgroep. Dat Delabie bij weinig particuliere bouwers een belletje doet rinkelen, deert de Franse fabrikant niet. Delabie heeft in de utiliteitsbouw immers wel een stevige reputatie opgebouwd. Installatie & Bouw ging op bezoek op de hoofdzetel in het Noord-Franse Friville. 

Een goede oplossing voor de particuliere bouwer is zelden een geschikte oplossing voor de professionele markt. Die premisse vormt de basisfilosofie van Delabie. “In de utiliteitsbouw gelden totaal andere eisen en normen dan in de particuliere woningbouw,” vertelt Frank Desmet, commercieel directeur van Delabie Benelux tijdens zijn presentatie in het kader van het fabrieksbezoek.

“Om aan die steeds hogere eisen te voldoen hebben wij ons gespecialiseerd in utiliteitsbouw in de breedste betekenis van het woord. Je vindt onze kranen, urinoirs, douches en accessoires terug in onder meer ziekenhuizen, sportcentra, openbare gebouwen en horecazaken. Binnen dat segment zijn we momenteel Europees marktleider en exporteren we onze producten naar meer dan 70 landen.”

 

Waterbesparing

Een eerste belangrijk criterium waarvoor Delabie de lat bijzonder hoog legt, is waterbesparing. “In ziekenhuizen, wegrestaurants of sporthallen waar de kranen haast voortdurend lopen, is het een absolute must om het waterverbruik te beperken,” vertelt Frank Desmet. “Daarom zijn we bijzonder trots dat we een waterbesparing van 90% kunnen realiseren zonder in te boeten op het comfort, onder meer door een gecontroleerd debiet in te stellen van drie liter per minuut voor de zelfsluitende kranen en door de looptijd van een straal van een drukkraan te beperken tot zeven seconden. Een keer duw je op de kraan om je handen nat te maken, dan zeep je ze in en dan duw je nog eens op de kraan om ze af te spoelen. Je laat de kraan dus maar in het totaal 14 seconden lopen voor een volledige handenwasbeurt.”

 

Vandaalbestendig

Omwille van het intensief gebruik en de blootstelling aan vandalisme, is het van primordiaal belang dat de sanitaire toestellen in de utiliteitsbouw tegen een stootje kunnen. “Dat is standaard zo voor ons, maar indien nodig kunnen we nog enkele stappen verder gaan. Zo beschikken we over kranen die ideaal zijn voor psychiatrische instellingen of gevangenissen,” legt Frank Desmet uit. Concreet vertaalt zich dit in meervoudige bevestigingen, in schokbestendige mechanismen, anti-rotatiepinnen, een afgeronde vormgeving die verwondingen verhindert, uiterst stevige inbouwframes en anti-diefstalschroeven.

 

Comfort en ergonomie

Stevigheid en waterbesparing mogen niet ten koste van het comfort en de ergonomie gaan. Ook op dat vlak moet het kraanwerk beter scoren dan in een doorsnee woning. Een duwkraan moet bijvoorbeeld ook gemakkelijk te bedienen zijn door kinderen of mensen met een beperking. Uiteraard speelt ook het uitgebreide gamma sensorgestuurde kranen en spoeling hierop in. Sensors zorgen er voor dat de urinoirs en toiletten sowieso gespoeld worden.

 

Hygiëne en veiligheid

Hygiëne en veiligheid zijn zeker in de zorgsector een bijzonder heikel thema. Er is natuurlijk de niet afnemende dreiging van de legionellabacterie maar daarnaast mag ook het gevaar van de pseudomonas aeruginosa-bacterie niet onderschat worden. Die nestelt zich vooral aan de kraanuitloop. Om dat risico uit te schakelen heeft Delabie kranen ontworpen met afneembare uitlopen of met uitlopen met een geïntegreerde filter die alle bacteriën tegenhoudt.

Daarnaast bestaan er ook demonteerbare kranen die gemakkelijk afgenomen kunnen worden om ze op tijd en stond te reinigen. Behalve de uitloop en het kraanoppervlak is ook de uitvoering van het binnenwerk van belang om bacterievorming tegen te gaan. Daarom heeft Delabie specifiek voor de zorgsector kranen ontwikkeld met een uiterst gladde binnenkant. Daardoor ontstaat er tot 14 keer minder biofilmvorming dan bij ander kraanwerk.

Veiligheid heeft niet alleen te maken met het weren van bacteriën, maar zeker ook met het minimaliseren van het verbrandingsrisico. Vanuit dat oogpunt is een temperatuurbegrenzer een belangrijke stap voorwaarts, maar Delabie gaat nog een stap verder met zijn EP-patronen. Die garanderen dat de gevraagde temperatuur altijd dezelfde blijft, ook wanneer bijvoorbeeld ongewild het debiet van de koudwatertoevoer verminderd wordt.

 

Dit artikel verscheen eerder in Installatie en Bouw