Doorzoek volledige site
01 augustus 2016 | MICHEL VAN DEN BOSCH

AGC Glass voldoet aan nieuw en veeleisender Cradle to Cradle-programma

Sinds 2010 kregen zeven productgamma's van AGC Glass Europe een Cradle to Cradle-certificaat: floatglas, glas met magnetroncoating, gelakt glas, gelakt matglas, gematteerd glas, spiegels en gelaagd glas. Deze certificaten werden onlangs voor twee jaar verlengd volgens de nieuwe, nog strengere versie 3.1 van Cradle to Cradle

Uitstekende staat van dienst

Cradle to Cradle is een programma dat de duurzaamheid van een product gedurende de hele levenscyclus beoordeelt. Om voor certificering in aanmerking te komen, moet het product aan strenge normen voldoen inzake gezonde materiaalkeuze, hergebruik van materialen, hernieuwbare energie en CO2-beheer, duurzaam waterbeheer en sociale rechtvaardigheid.

In 2010 werd AGC als eerste Europese glasfabrikant Cradle to Cradle CertifiedTM Silver voor zijn floatglas en glas met magnetroncoating. In 2012 ontving het opnieuw een Cradle to Cradle Silver-certificaat voor zijn belangrijkste assortimenten decoratief glas, en eind 2013 volgde gelaagd glas (opnieuw Silver).

 

Certificering onder de nieuwe, strengere versie 3.1

Versie 3.1 is op een aantal punten gewijzigd, en de eerste verandering is structureel van aard: er is nu ook een Bronze niveau. De vijf beschikbare niveaus van certificering zijn nu Basic, Bronze, Silver, Gold en Platinum. Ook zijn een aantal fundamentele wijzigingen aangebracht in elk van de vijf categorieën. Bestaande criteria zijn strenger geworden en nieuwe criteria zijn toegevoegd.

Die strengere criteria brachten AGC ertoe zijn inspanningen op alle niveaus op te voeren, in de eerste plaats voor floatglas, waar omvangrijke investeringen zijn gedaan in de categorie hernieuwbare energie & CO2-beheer. Matteo Kausch, directeur technische ontwikkeling van het Cradle to Cradle Products Innovation Institute, zei hierover het volgende: "Ik wil AGC feliciteren met de hernieuwde certificering van AGC Float Glass op het Silver-niveau onder versie 3. Ik weet dat dit een lang proces en een hele uitdaging is geweest, maar het is niettemin een enorme prestatie. Geen ander product met zo'n energie-intensief productieproces is hier tot nu toe in geslaagd." Dat betekent dat AGC zijn Silver-niveau voor floatglas behoudt, en hetzelfde geldt voor glas met een magnetroncoating.

De gelaagde en decoratieve beglazingen behaalden het  nieuwe Bronze-level. Mooi resultaat gezien de strengere criteria in de categorie Gezonde Materiaalkeuze. Met de certificeringen volgens Cradle to Cradle 3.1 bevestigt AGC zijn belofte om de milieuprestaties van zijn producten doorlopend te blijven verbeteren.