Doorzoek volledige site
02 augustus 2016 | MICHEL VAN DEN BOSCH

Abet Laminati en Triplaco stellen uitgebreide MEG-collectie voor

Abet Laminati en Triplaco stellen een nieuwe, uitgebreide MEG-collectie voor veeleisende geveltoepassingen voor. Dit brede gamma bestaat uit 79 decoren, maar liefst 34 meer dan in de vroegere collectie. MEG-laminaatplaten zijn stevig en compact, maar ook bestand tegen zonlicht en extreme weersomstandigheden, waardoor ze ideaal zijn als alternatief voor traditionele gevelmaterialen.

De tijd dat gevels alleen maar uit bakstenen opgebouwd werden, is al lang verleden tijd. Uiteraard is die baksteen nog steeds een belangrijk gevelelement, maar nu kiezen architecten en bouwheren wel vaker voor alternatieve oplossingen: glas, aluminium, crepi, houtvezelcementplaten, … én de zelfdragende MEG. Met deze zelfdragende, onder hoge druk vervaardigde laminaatplaten (HPL) bieden Abet Laminati en Triplaco een ideale oplossing voor veeleisende architecturale buitengeveltoepassingen. “De massieve kern van deze MEG-platen bestaat uit lagen cellulosevezels, die geïmpregneerd zijn met thermohardende fenolharsen. Eén of beide zijden kunnen een in weerbestendige thermohardende harsen geïmpregneerde decoratieve laag hebben,” legt Johnny Maris, general manager voor Abet in België, uit. “Kern en oppervlak worden chemisch met elkaar verbonden in speciale stapelpersen die hoge druk (9 MPa) en warmte (150 °) combineren en waarin de polycondensatie van de harsen plaatsvindt.”

 

Nieuwe collectie

MEG is nu verkrijgbaar in een vernieuwd gamma met 79 decoren: unikleuren, houtimitaties, metaal en beton. Klanten hebben een keuze uit 51 unikleuren, waarvan 32 nieuwe. Daarnaast omvat de collectie ook nog eens 26 houtimitaties, 1 metaal- en 1 betonlook. Voor speciale toepassingen kan het oppervlak van deze MEG-platen gepersonaliseerd worden door middel van digitale bedrukking. Deze MEG-platen worden voornamelijk gebruikt voor geventileerde gevelbekleding en balustrades, maar ook voor zonwering, straatmeubilair en signalisatie. Voor het principe van de geventileerde gevelbekleding wordt een luchtspouw voorzien tussen de geïsoleerde draagstructuur van het gebouw en de gevelplaat. “Zo ontstaat een natuurlijk luchtstroom die de gevelplaat toelaat zich te klimatiseren.

 

Stabiel in alle omstandigheden

“Deze MEG-platen zijn bestand tegen de inwerking van het zonlicht en weersinvloeden, zoals regen, hagel, wind en zout in de lucht. Ook uitlaatgassen en zure regen leiden  niet tot schilfering noch delaminatie van de decoratieve laag,” geeft Johan Debaere, marketing manager van Triplaco, aan. “Natuurlijke temperatuurschommelingen en een wisselende vochtigheidsgraad tasten de eigenschappen van de platen niet aan. Om het krimpen en uitzetten van de platen voor installatie te beperken, is het wel aangewezen het materiaal op de plaats van gebruik te laten acclimatiseren.” De compactheid van MEG resulteert in uitstekende resultaten op het vlak van slagvastheid, buig-, trek- en drukweerstand.  De homogeniteit en de hoge dichtheid van de platen garanderen dan weer een uitstekende trekweerstand voor de bevestigingselementen, zoals schroeven of inserts.

 

Eenvoudige reiniging

Dit materiaal is eenvoudig te reinigen. Gewoon vuil kan met behulp van papier, spons of zachte doeken én gewone, niet-schurende huishoudelijke middelen verwijderd worden. De platen worden best goed drooggemaakt na het schoonmaken om kringvorming te vermijden. Verf in spuitbussen, inkten, emulsieverven, lippenstift, pastelverven, of zelfs graffiti krijgen geen kans om zich aan het oppervlak te hechten en in de kern binnen te dringen. Ze kunnen zijn dan ook eenvoudig te verwijderen.

GERELATEERDE DOSSIERS