Doorzoek volledige site
16 augustus 2016 | MICHEL VAN DEN BOSCH

Vervallen hoeve wordt hedendaagse 'woonschuur'

Illustratie | Marcel Van Coile
Illustratie | Marcel Van Coile
Illustratie | Marcel Van Coile

In het landelijke Nukerke (Maarkedal), het hart van de Vlaamse Ardennen, stond een oude hoeve die de tand des tijds niet doorstaan had. Het jonge echtpaar dat eigenaar was van de hoeve gaf aan SITO Architecten uit Ninove en G2 Architectural Graphics de opdracht om de vervallen hoeve te transformeren tot een hedendaagse woning. Eternit verzorgde de dak- en gevelbekleding.

Uit eerbied voor het rijke verleden van het gebouw, bleven de ontwerpers de agrarische architectuur trouw en ontwikkelden een hedendaagse variant van een ‘woonschuur’. Stedenbouwkundig moest de architectuur in het landelijke karakter van Nukerke worden ingepast, een moderne, massieve blokwoning op dit perceel van meer dan 95 are was geen optie. Het project met twee bouwlagen kreeg een ruimere, hedendaagse invulling. Een nieuwe strakke vormgeving die met zijn verschillende goed georiënteerde openingen in gevels en wanden wonderwel aansluiting vindt met de heuvelachtige natuurpracht.

 

Houten accenten

Met het oog op een optimale integratie in het landschap kozen de ontwerpers als dak- en gevelbekleding voor natuurkleurige donkergrijze Alterna-vezelcementleien gecombineerd met een open latwerk in cederhout. De donkergrijze leien vormen een ideale basis om de accenten in hout perfect tot hun recht te laten komen.