Doorzoek volledige site
22 augustus 2016 | MICHEL VAN DEN BOSCH

De voordelen van het Pardak-systeem

Door platte daken te gebruiken als parkeergelegenheid zijn bedrijven, kantoren en openbare gebouwen gemakkelijk te bereiken. Bovendien hoeft er minder kostbare grond om het gebouw heen gebruikt te worden. Pardak is het parkeerdaksysteem van dakspecialist Zoontjens waarmee daken als parkeergelegenheid geschikt en bruikbaar gemaakt worden. Pardak beschikt over unieke eigenschappen die zorgen voor een stabiel en duurzaam parkeerdak.

Het Pardak-systeem bestaat uit betontegels, drukverdelers, spanelementen en hoek- of kruisstukken. Het geheel zorgt voor een stabiel parkeerdak, waarbij het spanelement de belangrijkste rol speelt. Door de tegels op te spannen worden de verticale en horzontale krachten, dis onstaan door de bewegingen van auto's, opgenomen en verdeeld over de tegels. Dit werd getest met een extreme belasting. Zowel op een opgespannen parkeerdaksysteem is een extreme belasting nagebootst: 44 jaar lang, elke dag, 142 voertuigen (62 van 3.500 kg en 62 van 4.000 kg) op dezelfde plek. Dit komt overeen met 1.000.000 belastingswisselingen.

 

Levensduur van meer dan dertig jaar

De eerste daken met Pardak stammen al uit begin de jaren tachtig en zijn nog steeds in gebruik. Op basis van onderzoeksresultaten kan de daadwerkelijke levensduur van een Pardak-parkeerdaksysteem op tenminste dertig jaar worden ingeschat. Dit uiteraard wel op voorwaarde dat er stelselmatig onderhoud wordt uitgevoerd.

 

Waterafvoer

Anders dan bij een kunststof of asfalt rijvloer, is de de waterdichte laag op een parkeerdak met Pardak wel gescheiden van de rijvloer. Door deze meerlaagse dakopbouw worden de draagconstructie en het interieur van het gebouw snel en blijvend tegen neerslag beschermd. Het regenwater wordt direct afgevoerd. Zelfs tijdens een stortbui zijn er geen plassen op de tegels. Dit is zowel een groot voordeel voor de veiligheid en het comfort van de voetgangers, als voor de rijveiligheid van automobilisten.

 

Geluidshinder beperkt

Het daksysteem zorgt voor zo min mogelijk geluidsoverlast in de onderliggende woningen, kantoren of winkelruimtes. Vergelijkende metingen van Peutz naar het geluidsniveau van winkelwagens en personenauto's op het parkeerdak tonen aan dat het geluidsniveau binnen de meettoleranties ligt.

 

Brandveiligheid

Diverse brandproeven op het Pardak-systeem tonen aan dat het een brandveilig systeem is. Zelfs met de aanwezige voegen tussen de tegels ontstond er geen zelfstandige brand aan de ondergelegen isolatie of materialen. Ook was er geen sprake van branduitbreiding onder de tegels.

 

Bekijk een infographic die de voordelen visualiseert.