Doorzoek volledige site
01 september 2016 | MICHEL VAN DEN BOSCH

Elisabeth Center Antwerp, duurzaam zalencomplex in het centrum van de stad

Elisabeth Center Antwerp wordt een complex met de modernste faciliteiten en technische voorzieningen, midden in de stad en in harmonie met het fantastische 19de eeuwse monument de ZOO. De ZOO (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen) bouwt hiermee aan een internationale trekpleister in hartje Antwerpen met unieke troeven en een prachtige uitwerking. Concerten, congressen, theater en feestelijkheden krijgen allemaal een plaats in dit prestigieuze complex. Oude glorie wordt gecombineerd met moderne techniek en efficiëntie. Het beste van twee werelden.

De Elisabethzaal ligt prachtig aan het Astridplein, in het centrum van Antwerpen. Vlak naast het Centraal Station en de ZOO. Het zalencomplex waar de Elisabethzaal tegenaan gebouwd is, kent een aantal bijzondere zalen zoals de Marmeren-, Darwin- en Verlatzaal. De Elisabethzaal was ook mooi, maar technisch zwaar verouderd. De akoestiek was matig en de faciliteiten waren ondermaats.

 

Nieuwbouw
Nadat eerst is onderzocht of de zaal behouden kon blijven, is men na formulering van de akoestische, logistieke en financiële randvoorwaarden tot de conclusie gekomen dat het beter is om nieuwbouw te plegen. Om ruimte voor verbetering te creëren werd het warrige stelsel aan gangetjes naar de zaal gesloopt. Er ontstaat zo een serie van hoge atria als scheiding tussen de Elisabethzaal en het 19e eeuwse Zalencomplex. 

 

Atrium

De nieuwe zaal zal iets smaller worden dan de oude zaal, om zo een atrium te creëren. De zaal zal grotendeels gedragen worden door zijwanden van ter plaatse gestort beton. De betonwanden zorgt voor de stabiliteit van de zaal en geeft de zaal bovendien voldoende massa om het geluid binnen te houden. Grote uitkragende spanten dragen twee zwevende balkons aan de achterzijde van de zaal. Deze balkons lopen tevens door aan de zijkanten van de zaal. De technische installaties van de concertzaal worden gedragen door verdiepingshoge stalen spanten die de gehele ruimte overspannen. De zaal staat boven op een nieuw te bouwen parkeerkelder. De parkeerkelder is ingesloten in de omliggende bebouwing, wat de uitvoering extra uitdagend maakt. ABT is verantwoordelijke voor het structurele ontwerp en de stabiliteitstechnische ondersteuning. 

 

Synergie

De nieuwe concert- en congreszaal maakt deel uit van een volwaardig complex met de modernste faciliteiten en kan gecombineerd worden met de bestaande zalen van de ZOO en met de dierentuin zelf. Afhankelijk van de opstelling (theater, concert, congres) varieert de capaciteit tussen de 1.825 en 2.000 plaatsen. Het congrescentrum krijgt er twee grote zalen bij, 550m² op het gelijkvloers en 450m² op de eerste verdieping. Deze kunnen opgedeeld worden in verschillende compartimenten. Het eventuele hotel dat een onafhankelijke projectontwikkelaar op zich nam, komt er uiteindelijk niet. Dit gedeelte werd door de KMDA bijgekocht zodat het congresgedeelte nog kan worden uitgebreid en de synergie tussen concert- en congreszaal nog zal kunnen worden geoptimaliseerd.

 

Duurzaamheid

Het volledige project wordt gerealiseerd met duurzame materialen en moet energiezuinig in gebruik zijn. Zo wordt het dak van het complex uitgevoerd als een groendak. Vegetatie zal ervoor zorgen dat de warmte bijgehouden wordt en er geen reflectie ontstaat. Het isolerend vermogen zal hierdoor verhogen. Ook de rest van het gebouw zal perfect geïsoleerd worden volgens de nieuwste normen, om warmteverlies te vermijden. Het nieuwe verwarmings- en verluchtingssysteem voldoet aan de hoogste milieunormen zodat energieverbruik tot het minimum beperkt wordt. Al het gebruikte hout heeft een FSC-label. We recupereren het hemelwater voor gebruik in onderhoud en sanitair.

 

BIM

Het architectonische ontwerp en de stabiliteitsstructuur zijn gezamenlijk uitgewerkt in een BIM-model. 
Bekijk hier de nieuwe Elisabethzaal in 3D!