Doorzoek volledige site
05 september 2016 | MICHEL VAN DEN BOSCH

Zonneluchtverwarmingssysteem met microscopisch geperforeerde gevelplaten

Het zonneluchtcollectorsysteem Colorcoat Renew SC® van Tata Steel wint zonnewarmte door een microgeperforeerde gevelplaat in Colorcoat Prisma® door de zon te laten opwarmen. Een ventilator creëert onderdruk waardoor buitenlucht via de perforaties en de luchtspouw het gebouw in wordt gezogen. De warmte van de plaat wordt zo met een hoog rendement op de ventilatielucht overgedragen. Deze verwarmde lucht kan vervolgens direct in het gebouw geleid worden of aan een luchtverwarmingstoestel worden toegevoerd als voorverwarming. Hierdoor wordt het energieverbruik van het gebouw sterk gereduceerd.

De Colorcoat Renew® zonnecollector is gemaakt met Colorcoat Prisma voorgelakt staal. De goede absorptie en de bewezen duurzaamheid van Colorcoat Prisma waarborgen de efficiëntie en levensduur van de collector. Het systeem kan overdag tot ongeveer 50 procent van de warmtebehoefte van een gebouw voorzien. Efficiëntie tot wel 75% bij het omzetten van zonne-energie in bruikbare warmte. 1 vierkante meter Colorcoat Renew SC® collector kan 250 kWh warmte per jaar produceren, en levert dan een besparing van ongeveer 25 kubieke meter aardgas of 25 liter olie per jaar. De terugverdientijd van de embodied energy is ongeveer vier maanden.

 

Projectontwerp

De exacte prestaties van Colorcoat Renew SC® zijn afhankelijk van factoren als het lokale klimaat, de ventilatiebehoefte en orientatie van het gebouw. Tata Steel ontwikkelde software waarmee projectspecifieke ontwerpstudies kunnen worden uitgevoerd, de collector optimaal kan worden ontworpen en de opbrengsten kunnen worden voorspeld.

 

Architectonisch beeld

Colorcoat Renew SC® kan eenvoudig architectonisch in de bouwschil worden geïntegreerd. Indien gewenst kan het echter ook worden vormgegeven als herkenbaar element. De collector hoeft niet zwart te zijn. De warmteabsorptie van de verschillende als standaard beschikbare Colorcoat Prisma® kleuren is bekend, zodat vooraf een bewuste afweging kan worden gemaakt tussen rendement en architectonische uitstraling. In het algemeen is het economischer Colorcoat Renew SC® als deel van nieuwbouw te installeren. Echter, installatie in het kader van een renovatie is, op zowel metalen als niet-metalen gevels, perfect mogelijk.