Doorzoek volledige site
07 september 2016 | TIM JANSSENS

Trudo Sporthal biedt Truiense sportliefhebbers moderne accommodatie

Het nieuwe sportcomplex ligt op een scharnierpunt net buiten de stad, als primaire link tussen de groene rand en het centrum. (Beeld: Philippe Van Gelooven)
In de knap ingerichte V-bar kan iedereen terecht voor een hapje en een drankje. (Beeld: Philippe Van Gelooven)
De grote, multifunctionele sporthal kan via elektronisch ophijsbare scheidingswanden worden opgedeeld in drie volwaardige compartimenten. (Beeld: Philippe Van Gelooven)
Aansluitend op de grote sporthal zijn er drie kleinere, polyvalente zalen voor vechtsporten en dans/theater opgetrokken. (Beeld: Philippe Van Gelooven)
Aansluitend op de grote sporthal zijn er drie kleinere, polyvalente zalen voor vechtsporten en dans/theater opgetrokken. (Beeld: Philippe Van Gelooven)
Aansluitend op de grote sporthal zijn er drie kleinere, polyvalente zalen voor vechtsporten en dans/theater opgetrokken. (Beeld: Philippe Van Gelooven)

Vrijdag 13 november 2015 heeft de (sportieve) inwoners van Sint-Truiden geenszins ongeluk gebracht. Op die dag werd immers de nieuwe Trudo Sporthal ingehuldigd, een polyvalent complex met een grote sportzaal, drie kleinere ruimtes voor dans en gevechtssporten en een aanpalende sportbar met weids terras.

Sportclubs en scholen in en rond Sint-Truiden halen opgelucht adem, want in de fruithoofdstad heerste al enige tijd een groot gebrek aan hedendaagse sportfaciliteiten. Gelukkig kunnen ze voortaan dus terecht in de nieuwe Trudo Sporthal, meteen ook de eerste prestigieuze realisatie van het AGOST – het autonoom gemeentebedrijf van de stad Sint-Truiden. Het project werd voltooid in drie verschillende fases. Allereerst was er de bouw van een grote, multifunctionele hal voor recreatieve en schoolse sportactiviteiten (ca. 2000 m²). Deze heeft een vrije hoogte van acht meter en kan via elektronisch ophijsbare scheidingswanden worden opgedeeld in drie volwaardige compartimenten. Aansluitend zijn er drie kleinere, polyvalente zalen met een vrije hoogte van zes meter opgetrokken (200 à 300 m²). Een van deze zalen wordt vast gebruikt door een boksclub. De andere twee polyvalente units zijn voorbehouden voor andere gevechtssporten (mattenvloer) en dans/theater (parketvloer). Tot slot omvatte het project ook de inrichting van de V-bar, een sportbar met groot terras en een apart zaaltje voor VIP-gelegenheden, vergaderingen of bedrijfsbijeenkomsten.

 

Design & Build

Fase 1 – lees: de grote sporthal – werd gerealiseerd via de Design & Build-methode. Dbv-architecten en aannemer Schoofs bundelden de krachten en kregen groen licht om het finale concept uit te werken. “Zowel bouwheer als gebruiker moesten op het eind van de rit winnaar zijn”, vertelt Lawrence Lesire, technisch directeur bij Schoofs. “Budget was dan ook een belangrijk criterium, dus hier en daar hebben we moeten bijsturen om de prijs onder controle te houden. In plaats van te werken met twee verdiepingen en te moeten zorgen voor bijkomende toegankelijkheids- en circulatievoorzieningen (gangen, trappen, liften …), hebben we geopteerd voor laagbouw. Anderzijds hebben we de materiaalkeuze vrij sober gehouden (zichtbeton, zichtbare structuur …). In dit opzicht vormden de nauwe samenwerking met de architect en het acteren als ‘bouwteam’ een enorm voordeel. Ook fase 2 en 3 – de bouw van de drie extra sportzalen en de afwerking van de V-bar – hebben we overigens mogen uitvoeren. Ze werden in tegenstelling tot fase 1 toegekend via klassieke openbare aanbestedingen, waarbij we gelukkig twee keer aan het langste eind trokken. Dit is de kwaliteit van het project ongetwijfeld ten goede gekomen.” 

 

Structuur wordt afwerking

Het nieuwe sportcomplex ligt op een scharnierpunt net buiten de stad, als primaire link tussen de groene rand en het centrum. Het is gelegen op een grote openbare parking waar je gratis kan parkeren – voor de Truienaren met andere woorden een zeer dankbare locatie. “De ‘lay-out’ van het gebouw is in belangrijke mate geënt op die omgeving, met aan de ene kant de industrieel ogende Veemarkthallen en aan de andere kant een toekomstig appartementencomplex in een groene omgeving”, geeft projectarchitect Bertie De Gauquier aan. “We hebben de grote schaal van de sporthal proberen te doorbreken door ze te omringen met lagere volumes. Om de aandacht er specifiek op te vestigen, hebben we die lagere volumes bovendien bekleed met felgekleurde gevelpanelen. Uniek aan het concept van de grote sporthal is dat de draagstructuur zich aan de buitenkant van de constructie bevindt. De zichtbare betonnen kolommen geven het complex op die manier een bepaalde geleding. De sandwichpanelen zijn er aan de binnenkant tegengeplaatst. We hebben het geluk gehad dat Schoofs elke fase voor zijn rekening heeft mogen nemen. Dat heeft gezorgd voor een efficiënt verloop en een uitmuntend resultaat. Het doet ons ook plezier dat het AGOST bijzonder fier is op zijn eerste realisatie. Je mag dit dus gerust een succesproject noemen.”

GERELATEERDE DOSSIERS