Doorzoek volledige site
14 september 2016 | KEVIN MOENS

Architectuurwijzer organiseert een avond architectuur met Christian Kerez

Christian Kerez. Illustratie | Rodrigo da Costa Lima

Architectuurwijzer nodigt de Zwitserse architect Christian Kerez uit. Zijn projecten leggen een zeldzame consistentie aan de dag. Begrippen als ‘gebruik’ en ‘betekenis’ dreigen bij Kerez, op het eerste gezicht, naar de achtergrond te verschuiven, maar het is juist de specifieke overtuigingskracht van zijn constructies die gebruikers verleidt tot improvisatie.

Mensen sluiten de bouwwerken van de Zwitser in hun hart omdat ze de vrijheid krijgen om zelf een en ander in te vullen. Kerez’ architectuur is (constructief) hardcore, maar ze heeft ook een zachte kant.

 

Kwaliteit gewaardeerd door concullega's

Christian Kerez is een ontwerper en een bouwer. Zijn architectuur is relatief zakelijk en eenvoudig. Ze steunt op een kristalheldere constructiewijze, ultraconsequent uitgevoerd. De kwaliteit van zijn werk schuilt precies in die moeilijk te omschrijven juistheid. Uit het doordachte materiaalgebruik en uit de kwalitatieve detaillering – telkens weer anders (steen, staal, beton, …) – volgt de schoonheid van Kerez’ gebouwen. Esthetiek is geen doel op zich, maar het resultaat van een ontwerpproces waarin alles klopt.

Naar aanleiding van de ontwerpwedstrijd voor het nieuwe VRT-gebouw omschreef Canvas Kerez als ‘wellicht de minst gekende architect in de competitie’, maar dat is buiten de grote groep van architecten gerekend. Onder architecten is Kerez al sinds zijn Huis met één muur (2007) en de school in Leutschenbach bij Zürich (2009) een legende. Daarvoor werkte hij met Morger en Degelo aan het kunstmuseum in Liechtenstein (2000). In 1992 bouwde de toen dertigjarige architect in het Zwitserse Oberrealta een kapelletje dat ondertussen een cultstatus geniet.

 

Praktisch

  • Lezing Christian Kerez (Engels)
  • Woensdag 5 oktober 2016, 20.15 u.
  • C-mine cultuurcentrum Genk, grote zaal
  • Inkom: 8 euro of 3,5 euro voor studenten
  • Meer info: www.architectuurwijzer.be