Doorzoek volledige site
14 september 2016 | KEVIN MOENS

Hoornplein: a33 architecten

Illustratie | a33 architecten
Illustratie | a33 architecten
Illustratie | a33 architecten
Illustratie | a33 architecten

Binnenkort verrijst project Hoornplein van a33 architecten in het Leuvense. De opdracht omvat verschillende elementen: de bouw van 33 sociale woningen en 33 ondergrondse parkeerplaatsen, de transformatie van een schoolgebouw naar 8 grote duplex appartementen en de toevoeging van 3 eengezinswoningen en 22 kleinere appartementen. 

Ook neemt het bureau de heraanleg van het Conscienceplein en de toevoeging van het Hoornplein en een kleuterspeeltuin op het terrein van de vroegere school voor zijn rekening.

 

Tegenstrijdige randvoorwaarden

Het project ligt op het knooppunt van drie stedenbouwkundige structuren: het middeleeuwse stratennet, het neoklassieke vierkantraster en het meer romantische 20ste eeuwse ‘nieuw kwartier’. Daardoor ontstaan veel tegenstrijdige randvoorwaarden bij de ontwarring van deze knoop, waaronder de aansluiting bij bebouwing, de afwerking van hoeken en kopgebouwen en het doortrekken van assen.

 

Beschermd schoolgebouw

Het behoud van het als stadsgezicht beschermde schoolgebouw vormt een belangrijke meerwaarde. Elke klas is groot genoeg voor een duplex met drie slaapkamers. Door de geïsoleerde gevel twee meter achteruit te plaatsen ten opzichte van de bestaande gevel, ontstaat ruimte voor dubbelhoge terrassen en blijven de monumentale gevels ongewijzigd. Een kopgebouw is op afstand geplaatst met tussen de lift en trappen open lucht.

Door de integratie in het ‘nieuw kwartier’ ontstaat een sociale mix en door de volledige heraanleg van het openbaar domein - voor een groot deel door de VMSW gefinancierd - geniet de volledige buurt van de aanzienlijke groenuitbreiding.

 

Materiaalkeuze

Om de nieuwbouw op een eigenzinnige wijze te laten aansluiten bij de 19de eeuwse neoklassieke bebouwing enerzijds en bij de modernistische en meer art decogetinte woningen anderzijds is gekozen voor een leemkleurige steen met een identiek gekleurde mortel die over de steen heen geborsteld wordt. De horizontale belijning in prefabbeton sluit naadloos aan bij de context. De bronskleurige ramen zorgen voor een warme toets.

Het bestaand gebouw wordt restauratief benaderd met maximaal behoud van de aanwezige materialen (cementtegels, faience, stalen trappen, …). Door toepassing van afwisselend binnen- en buitenisolatie en het oplossen van alle bouwknopen voldoen ook de woningen van de renovatie aan de huidige normen. De materialen met de beste NIBE-score werden zorgvuldig geselecteerd.