Doorzoek volledige site
21 september 2016 | TIM JANSSENS

Strakke woonst met groen tintje

De specifieke vorm van het perceel – een L met smal eerste deel en een grotere achterliggende ruimte – had vergaande gevolgen voor de inplanting van het woonvolume.
De oppervlakte van het extensieve groendak met voorgeteelde Derbisedum Pack-bakken bedraagt 50 vierkante meter.
De keuze voor de waterdichting onder het groendak en de dakbedekking van de woning in het algemeen werd toevertrouwd aan Sanividak.
De woning springt meteen in het oog door haar markante zwarte baksteengevels.

Hoe maximaliseer je zowel je leefruimte als je tuinoppervlakte op een perceel met een merkwaardige L-vorm? Samen met zijn zus en schoonbroer – de bouwheren in kwestie – vond architect Jonas Waerniers een ideale oplossing voor dit moeilijk ruimtelijk vraagstuk. Het resultaat: een strakke, hedendaagse woonst in een groen kader.

Wat als je resideert in een nieuwbouwwoning met een (te) kleine tuin, en de oude woning op het veel grotere aanpalende perceel komt te koop te staan? De eigenaars van de amper vijf jaar oude nieuwbouwwoning twijfelden niet en gingen te rade bij (schoon)broer Jonas Waerniers, die zich als nieuwbakken architect volop op deze uitdaging stortte. De oude woning, die grensde aan de achterste perceelsrand, werd afgebroken en vervangen door een nieuw exemplaar.

 

Optimale inplanting

De specifieke vorm van het perceel – een L met smal eerste deel en een grotere achterliggende ruimte – had vergaande gevolgen voor de inplanting van het woonvolume, vertelt architect Jonas Waerniers: “Eerst was het de bedoeling om een vrijstaande woonst in het midden van het perceel te realiseren, maar die piste hebben we verlaten om de tuin zo groot mogelijk te maken. Op het smalle stuk aan de straatkant hebben we een garage gebouwd, vlak naast de garage van de buren. Het leefgedeelte bevindt zich dieper op het perceel en staat los van de garage, zodat het gevoel van een vrijstaande woning met vier gevels ontstaat – een uitdrukkelijke wens van de bouwheer. De eerste verdieping verbindt beide gelijkvloerse volumes.    

 

Voldoende huiselijkheid

De woning springt meteen in het oog door haar markante zwarte baksteengevels. De look & feel binnenin is eveneens strak en hedendaags, maar zonder dat ze koel en afstandelijk aanvoelt. “Het interieur is dus niet al te clean of te industrieel en geeft een huiselijke indruk”, vertelt Waerniers. “De eetkamer, de zitkamer en de keuken bevinden zich op het gelijkvloers en zijn gecentraliseerd rondom een functionele kern met technische berging, wasplaats en toilet. Indien ze schijnt, is de zon dus de hele dag prominent aanwezig.

 

>> Lees dit artikel verder op de website van BBM

GERELATEERDE DOSSIERS