Doorzoek volledige site
21 september 2016 | MICHEL VAN DEN BOSCH

LIMES International kiest voor lichte tinten en subtiele nuances

Het nieuwe kantoorpand van LIMES international in Valkenburg werd ontworpen door STOL architecten. Het imposante hoofdkwartier van de onderneming bevindt zich op een prominente locatie en heeft een unieke vormgeving, die wordt geaccentueerd door de voor de gevel gebruikte Terra Tones-tegels van Mosa Facades.

LIMES international wilde een ruim kantoorpand met een open uitstraling, uitnodigende atmosfeer en voldoende ruimte voor eventuele toekomstige veranderingen. Voorwaarde van de gemeente was bovendien dat het gebouw geen duidelijke voor- of achterzijde mocht hebben.

 

Integratie in omgeving

Het iconische gebouw bestaat uit een glazen basis met daar bovenop een monolithische vorm. Het pand is mooi in het landschap geïntegreerd: de transparante benedenverdieping sluit aan bij het aangrenzende water en vormt een licht contrast met het zware volume daarboven, de gevelelementen zijn georiënteerd naar belangrijke herkenningspunten als het Valkenburgse Meer en de verschillende wegen die het landschap doorkruisen. De verspringende openingen geven het gebouw een extra dimensie.

 

 

Op de begane grond bevinden zich een restaurant en lobby. Het pand is bovendien voorzien van een atrium, een centrale ontmoetingsplek die alle kantoorruimtes met elkaar verbindt en zich uitstrekt over de complete hoogte van het gebouw. Voor voldoende lichtinval zorgt het glazen dak. "Het atrium is de eyecatcher van het gebouw", zegt Jean-Paul Corèl van STOL architecten. De kriskras geplaatste stalen trappen met glazen treden en een markante lichtinstallatie zorgen hier voor een bijzonder effect. Daglicht was belangrijk en stroomt dan ook rijkelijk naar binnen via het atrium en de grote openingen in de gevel. Langs de galerij zijn informele ontmoetings- en werkplekken gecreëerd, die ook aan de buitenzijde goed te herkennen zijn aan de grote verticale en horizontale openingen met houten omlijsting. Een extra bonus is het restaurant op de benedenverdieping, waar heerlijk kan worden gedineerd met een pittoresk uitzicht over het water.

 

Abstracte en robuuste uistraling

Voor de gevelbekleding zocht STOL architecten een materiaal met zowel een abstracte als robuuste uitstraling. Verder moest het een natuurlijke tint hebben waarmee het gebouw zich van zijn omgeving zou onderscheiden. "De Terra Tones-collectie van Mosa Facades voldeed aan al onze wensen", zegt Corèl. Terra Tones 206V (Mid Grey) werd gekozen vanwege zijn lichte tinten en subtiele nuances en aangebracht in een patroon dat STOL architecten speciaal voor het gebouw ontwierp. Hiervoor werden drie tegelformaten gebruikt: 90 x 90 centimeter, 60 x 90 centimeter en 30 x 90 centimeter. De afmetingen en plaatsing van de ramen werden afgestemd op de tegelformaten, voor een harmonieus geheel en een zo efficiënt mogelijk materiaalgebruik. Een onzichtbare bevestiging staat garant voor een naadloze afwerking die de abstracte vormgeving van het gebouw nog beter tot zijn recht laat komen. Corèl: "De Terra Tones-tegels zien er luxueus en stijlvol uit en hebben een unieke warme kleur. Ze verlenen de gevel een elegante uitstraling en hun structuur en tinten creëren samen met de grote donkere ramen een subtiel speels effect wanneer de zon op het pand schijnt. De gevel geeft het gebouw een absoluut authentieke en unieke look."

GERELATEERDE DOSSIERS