Doorzoek volledige site
05 oktober 2016 | CARMEN MARTENS

Heatherwick Studio's Vessel plaatst Hudson Yards op de kaart

Illustratie | Heatherwick Studio
Illustratie | Heatherwick Studio
Illustratie | Heatherwick Studio
Illustratie | Heatherwick Studio

Het mysterie rond het gigantasche openbare plein van de Hudson Yards is eindelijk onthuld. Stephen Ross, de 76-jarige voorzitter van Related Companies, merkte op dat het succes van Rockefeller Center in New York niet alleen aan de architectuur lag, maar ook aan de openbare ruimte. Een dozijn aan 's werelds top beeldhouwers en ontwerpers, waaronder Maya Lin, Richard Serra, Jeff Koons en Zaha Hadid, passeerden Ross’ bureau. De Britse Thomas Heatherwick van Heatherwick Studio wist hem te bekoren met een interactief podium voor New Yorkers en bezoekers van over de hele wereld.

Hudson Yards

Hudson Yards is de grootste private vastgoed ontwikkeling in de geschiedenis van de Verenigde Staten en de grootste ontwikkeling in New York sinds Rockefeller Center. Na de voltooiing in 2025 zullen er dagelijks 125.000 mensen komen werken, een bezoek komen brengen, of Hudson Yards hun thuis noemen. De site zal meer dan 1,5 miljoen vierkante meter aan commerciële en residentiële ruimte omvatten, meer dan 100 winkels en een verzameling aan restaurants samengesteld door chef-kok Thomas Keller. De stedelijke ontwikkeling omvat circa 4.000 woningen, The Shed, een nieuw centrum voor artistieke uitvindingen, 57.000 vierkante meter aan openbare ruimte, een openbare school en een Equinox® gebrandmerkt luxe hotel met meer dan 200 kamers.

Hudson Yards is het resultaat van een opmerkelijke samenwerking tussen een groep getalenteerde visionairen. Planners, architecten, ingenieurs, ontwerpers, ambtenaren, mode-iconen, gerenommeerde chef-koks, zakelijke leiders, beroemdheden en nog veel meer komen samen met New Yorkse autoriteiten in ontwikkeling en transport en een aantal van 's werelds meest iconische retail merken en toonaangevende bedrijven.

 

Sociale katalysator

Het meest ambitieuze vastgoedproject in Manhattan pakt uit met een fascinerend ..., ja wat is het nu eigenlijk? Het is een soort gebouw, maar niet echt. Het is een soort sculptuur, maar ook niet echt. Het is vergelijkbaar met een toren, maar dat is ook niet helemaal waar. Het lijkt een verticaal doolhof, maar je kan er niet echt in verdwalen. Wat het is, of wat het zal zijn na zijn oplevering in 2018, is iets dat je kan beschrijven, maar er een specifieke functie of naam op plakken blijft moeilijk.

Thomas Heatherwick voelde intuïtief aan dat het iets moest worden dat mensen nog nooit beleefd hadden. Het ontwerp dient als een stimulator voor sociaal contact, het is eigenlijk één grote uitnodiging. Vessel is een nieuw soort landmark, het is boeiend, innemend en interactief, bedoeld om te beklimmen en helemaal te ontdekken.

 

Indian Stepwells   

Inspiratie werd gehaald uit de beroemde oude stepwells uit India. Deze gigantische waterputten zijn gebouwd met zigzaggende trappen om toegang tot het diepe water te verkrijgen. Heatherwick trekt deze trappen uit naar boven waardoor bezoekers kunnen genieten van een panoramisch uitzicht over Manhattan. Men wist het attractiegehalte van een reuzenrad goed te combineren met de architectonische kracht van een monumentale trap om zo tot een verticale openbare ruimte te komen.

 

Fysieke uitdaging

Vessel is een soort torenhoog klimrek waar jong en oud kunnen genieten van 2.500 individuele treden, meer dan 154 trappen en 80 platformen. De structuur biedt een goede anderhalve kilometer aan verticale paden. Dit interactieve monument speelt in op de fysieke inspanningen van bezoekers. Een item dat zeer hot is in New York. Heatherwick haalt ook aan dat er al altijd iets tijdloos is geweest aan mensen en hun fysiek. Hij noemt het dan ook "a platform for life".

 

Modulaire units uit Italië

Het object neemt een conische vorm aan die aan de basis 15 meter telt en verbreedt tot 45 meter aan de top. Naast de interessante speling van geometrieën is er ook grondig nagedacht over materialen. Het stalen structurele frame wordt bedekt met een gepolijste koperkleurige huid die voor reflecties van het onderliggende plein zorgt. Vessel wordt vervaardigd uit immense modulaire units afkomstig uit Italië. De units zijn via een gigantisch schip onderweg naar New York. Bij hun aankomst zullen daarom delen van de West Side Highway in de vroege ochtenduren afgesloten worden.

 

Tuinen

Hudson Yards krijgt er ook een groot openbaar plein bij. Het 20.000 vierkante meter grote landschap is ontworpen door Nelson Byrd Woltz Landscape Architects. De structuur zal omgeven worden door gigantisch tuinen, een grote luifel van inheemse bomen, vele zitplaatsen waar bezoekers kunnen rusten en een 61 meter lange fontein dat de indruk van een stromende rivier moet opwekken.

De kosten van Vessel worden momenteel geschat op 135 miljoen euro, het dubbele van het originele budget.