Doorzoek volledige site
04 oktober 2016 | MICHEL VAN DEN BOSCH

Vier fouten bij het plaatsen van akoestische vloerisolatie

Wilt u een gebouw beschermen tegen contactgeluiden? Dan is akoestische vloerisolatie plaatsen een must. Bij Verbiest & Partner kan u steeds kiezen tussen twee soorten: thermische isolatie in gespoten PUR (tegen warmteverlies) enerzijds en akoestische isolatie in de vorm van matten (tegen contactgeluiden) anderzijds. Deze twee kunnen trouwens perfect met elkaar gecombineerd worden! Akoestische vloerisolatie plaatsen is echter geen gemakkelijke opdracht, doe daarom steeds beroep op een expert om deze klus te klaren. Zo vermijdt u deze veelgemaakte fouten.

Fout 1: Akoestische vloerisolatie plaatsen, maar het gelijkvloers vergeten

Eén van de meest gemaakte fouten wanneer we akoestische vloerisolatie plaatsen: de gelijkvloerse oppervlakte en de gemeenschappelijke delen vergeten te isoleren. Dit is echter belangrijk voor een optimaal resultaat. Contactgeluiden gaan niet enkel van boven naar beneden, maar worden in alle richtingen doorheen het gebouw getransporteerd. Bij het ontbreken van akoestische vloerisolatie op het gelijkvloers wordt u blootgesteld aan de storende contactgeluiden van de bovenliggende woonruimtes.

 

Fout 2: Akoestische vloerisolatie plaatsen zonder voldoende overlapping

Vaak vergeet men dat onvoldoende overlapping van de akoestische vloerisolatiematten zorgt voor contact tussen de chape en de laag thermische vloerisolatie. Zo zullen geluiden zich naar de zwakste schakel transporteren. Dit is bijvoorbeeld de plek waar geen mat ligt. Akoestische vloerisolatie plaatsen doet u dus best met aandacht voor detail!

 

Fout 3: Geen akoestische vloerisolatie plaatsen tegen de opgaande muren

Wanneer u niet voldoende of zelfs geen akoestische vloerisolatie tegen opgaande muren of constructies aanbrengt, kan de chape in contact komen met de vaste constructiedelen, dat is uiteraard niet de bedoeling. Als u akoestische vloerisolatie legt, dan moet deze ook tegen de muren nog 15 cm hoog liggen. Ook in hoeken en deurdoorgangen moet de akoestische vloerisolatie zorgvuldig geplaatst worden, anders kan de chape contact maken met de bouwconstructie.

 

Fout 4: De verkeerde vloerverwarming na de akoestische vloerisolatie plaatsen

Tijdens het plaatsen van vloerverwarming bestaat de kans dat de akoestische matten doorprikt worden. Wanneer er in de thermische vloerisolatie geprikt wordt, raakt de akoestische matbeschadigd en dit willen we net vermijden. Gelukkig zijn er verschillendevloerverwarmingssystemen op de markt waarbij de akoestische vloerisolatie niet meer doorprikt hoeft te worden wanneer we vloerisolatie plaatsen. Ook tijdens het uitvoeren van dechapewerken kan dit probleem zich voordoen. Werk hiervoor dus steeds met een vakman die kennis van zaken heeft en die belang hecht aan het akoestisch comfort.

GERELATEERDE DOSSIERS