Doorzoek volledige site
05 oktober 2016 | MICHEL VAN DEN BOSCH

Regie der Gebouwen renoveert cellenvleugel in Leuven Centraal

De Regie der Gebouwen, de vastgoedbeheerder van de federale overheid, renoveert momenteel een volledige cellenvleugel in de centrale gevangenis in Leuven. Na renovatie kunnen zo’n honderd cellen in gebruik worden genomen.  De renovatie gaat gepaard met een investering van ongeveer 5,5 miljoen euro. Daarnaast wordt een magazijn omgevormd tot een veiligheidscentrum. De aannemer die de renovatie voor zijn rekening neemt is Monument Vandekerckhove.

In uitvoering van het Masterplan van de federale regering voor een humaan gevangenisbeleid, wordt een verouderde cellenvleugel in de centrale gevangenis in Leuven volledig gerenoveerd. Er zullen honderd individuele cellen gebruikt kunnen worden waarvan 65 cellen een uitbreiding zijn van de huidige totale celcapaciteit van de gevangenis.

 

Overbevolking

Dankzij de realisatie van nieuwe werkplaatsen en een grootkeuken die in 2012 in gebruik werden genomen, kwam het gelijkvloers van de cellenvleugel leeg te staan. Om een antwoord te bieden aan de overbevolking in de Belgische gevangenissen, werd beslist om de cellenvleugel (gelijkvloers + twee verdiepingen) volledig te renoveren.

 

Volledig ontmanteld

De cellenvleugel werd volledig ontmanteld tot op de ruwbouw. Alle cellen worden voorzien van hetzelfde, grote raam om de leefbaarheid te verhogen.De sloopwerken zijn voor 90% uitgevoerd en momenteel wordt de betonvloer gestort. Op de verdiepingen is men bezig met de metselwerken. Het einde van de werken is voorzien tegen oktober 2017.

GERELATEERDE DOSSIERS