Doorzoek volledige site
05 oktober 2016 | KEVIN MOENS

De Praatstoel: Koen van Orshaegen (De Architecten NV)

Boterton Lier Illustratie | De Architecten NV
De Blekerij Illustratie | De Architecten NV
Gasfabriek Lier Illustratie | De Architecten NV
Westkaai Antwerpen Illustratie | De Architecten NV

Tijdens zijn eerste jaar architectuur ontmoette Koen Van Orshaegen zijn huidige vennoot Sven De Hoef in de aula in de Keizersstraat in Antwerpen. De eerste vraag luidde: “Gaan we samen een pint pakken?” en vormde de basis voor De Architecten NV. “Architectuur is steeds een weerspiegeling van de maatschappij en de invloeden erop. Lokale interpretaties binnen globale evoluties bieden interessante perspectieven. Architectuur leert je niet te navelstaren”, aldus van Orshaegen.

Over welk eigen gerealiseerde projecten bent u het meest fier?

KvO: De eerste woning van m’n zus, één van m’n eerste projecten toen ik net afgestudeerd was. Het ging om een rijwoning waarbij we met een ingewerkte staalstructuur het hart van de woning helemaal openwerkten. Alle functies schakelden zich rond een vide, die ook meteen voor een overvloedige lichtinval diep in de woning zorgde.

Door z’n schaal, ligging, historie en allure is het Westkaai-project in Antwerpen een enorm belangrijk project voor ons kantoor. De complexiteit van het dossier – ook in voorbereiding en aanvraag – en het bijhorende overleg met de stad was bijzonder leerrijk. De samenwerking met David Chipperfield Architects en Tony Fretton Architects maakt me nog steeds fier.

 

Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?

KvO: Momenteel zijn er een reeks projecten in voorbereiding en in uitvoering waar ik met hoge verwachtingen de realisatie tegemoet kijk. De Oude Gasfabriek en de Boterton in Lier, de Blekerij voor Cores in Diest en Geelvink (Geel) & Charon (Lier) voor Immpact vormen een reeks projecten waarvan de architectuurtaal de visie van ons kantoor op groepswoningbouw mooi weerspiegelt. Anderzijds zijn we de verbouwing van een historisch pand aan de Binnennete in Lier aan het afronden, waar we met ons kantoor zullen intrekken.

 

Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?

KvO: Wetteren aan de Schelde van AWG. Je ziet nu al dat het project even subliem gaat worden als een ander project van het bureau: Hessenberg in Nijmegen.

 

Welke buitenlandse architecten vormen voor u een grote bron van inspiratie?

KvO: Eigenlijk te veel om op te noemen : van Corbusier en Mies tot Koolhaas, over Neutra, Quincy Jones naar Herzog & De Meuron. Steven Holl en David Adjaye vind ik ontzettend sterk, evenals BIG. Maar ik blijf ook een grote liefde hebben voor klassiekers als Ando of Meier met geniale woningen zoals Koshino en Smith of Douglas.

 

Wat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?

KvO: EK-gewijs het stadion van Bordeaux en ook de Messe in Basel, beide van Herzog en De Meuron. W57 van BIG en het Smithsonian van Adjaye. Daarnaast kijk ik uit naar de realisatie van het winnend ontwerp van David Chipperfield Architects voor het Nobel Center, hoewel men daar blijkbaar nog niet aan bouwen toe is. En hoewel al iets ouder noem ik zeker ook het Fuglsang Kunstmuseum van Tony Fretton.

 

Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?

KvO: Gezien ik mezelf nog steeds als jong beschouw, durf ik hiervoor een leeftijdsgenoot vermelden, Dirk Somers (Bovenbouw). Hij bouwt aan een impressionant portfolio met intelligente realisaties. Atypisch, zonder dat als dwangmatig uitgangspunt te nemen.

 

Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?

 KvO: Het is behoorlijk allesomvattend. Naast de vele ontmoetingen en interessante relaties die je in de loop der jaren opbouwt, is architectuur steeds een weerspiegeling van de leefwereld/maatschappij en de invloeden erop. Lokale interpretaties binnen globale evoluties bieden interessante perspectieven. Architectuur leert je niet te navelstaren.

Mijn kinderen zijn 4 jaar en 1 jaar oud. Zal ik ze aanmoedigen? Ik denk het niet. Zullen we ze ongewild beïnvloeden en zelfs wat sturen? Ongetwijfeld wel… Ook m’n vrouw is architect. Dus het komt wel eens aan bod thuis.

 

Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was ? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?

KvO: Ja, ik mag hierover niet klagen. Meer nog, we bouwen nu projecten waarvan ik als student zelfs nooit had durven dromen!

 

Faits divers

Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was?

KvO: Iets met auto’s, ben nogal autogek

Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd?

KvO: Henry Van de Velde

Bij wie hebt u stage gelopen?

KvO: Stijn Peeters

Wat was het onderwerp van uw eindwerk?

KvO: We zorgden voor een alternatief voor het hotel op het Astridplein…

Favoriet architectuurboek?

KvO: Een tijdje geleden architectuur in de golden sixties gekocht, en onlangs een keertje langsgeweest bij Lou Janssens. Het blijft een tot de verbeelding sprekende periode.

Favoriet ander boek?

KvO: ik vrees geen lezer te zijn… tijd ontbreekt me, of ik vul m’n vrije tijd liever anders in…

Favoriete film?

KvO: ik geef het toe, ik hou van actiethrillers… doe maar Heat, ongetwijfeld door Michael Mann en een schitterende cast.

Favoriet tv-programma?

KvO: top gear

Favoriete muziek?

KvO: zeer uiteenlopend

Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door?

KvO: te weinig eigenlijk, en ik breng die graag door met m’n familie 

Favoriete Belgische stad?

KvO: Antwerpen

Favoriete Europese stad?

KvO: London

In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn?

KvO: Ik vind het hier nogal oké, maar om dan toch te dromen Californië als subliem deeltje van de VS

Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport?

KvO: Te passief, maar dan toch actief zwemmen en af en toe een trackday!

Favoriete architectuursite?

KvO: Architectura.be !

Favoriete andere website?

KvO: Geen dag zonder Google en ik check m’n Facebook toch behoorlijk veel. Naast de dagelijkse of wekelijkse nonsens, volg ik er evengoed kantoren als Skidmore, Owings & Merrill, Kohn Pedersen Fox, UN Studio etc. Een aanrader, ze posten regelmatig over hun activiteiten en je haalt er echt een andere wereld mee binnen.