Doorzoek volledige site
13 oktober 2016 | MICHEL VAN DEN BOSCH

Zachte dambordvloer van Mosa in OC De Leege Platse is knipoog naar oude dorpscafés

Aan de Geluwestraat in het West-Vlaamse Beselare realiseerde architectenbureau Dierendonckblancke uit Gent OC De Leege Platse. Het gebouw bevindt zich op een terrein grenzend aan de dorpskern, tussen de kerk en de sporthal, met zicht op het achterliggende landschap. De naam verwijst naar hoe deze plek vroeger werd genoemd. Niemand sprak destijds van de Geluwestraat, maar van de “leege platse”. Naar die lang vervlogen tijd neemt de vloer uit de Global Collection van Mosa de bezoeker mee.

Het gebouw bestaat uit een massief akoestisch gesloten betonnen hoofdvolume, omringd door een staalstructuur. De zaalwanden, uitgevoerd in betonsteen, zijn om akoestische redenen deels gemetst in claustraverband. Een aantal raamopeningen zorgt voor daglicht en een visuele relatie tussen de foyer en zaal.

 

Natuurlijk niveauverschil

De integratie in de omgeving vroeg extra aandacht. “Het natuurlijke niveauverschil van de site hebben we daarom geïntegreerd in het gebouw”, zegt architecte Isabelle Blancke. “Door de inplanting bakent het ontmoetingscentrum de dorpskern af. De open ruimte zorgt voor de beoogde parkeercapaciteit en laat buitenactiviteiten toe in het verlengde van de dorpskern. Een spel van keermuren creëert een duidelijke breuk tussen de hoger gelegen publieke ruimte en het lager gelegen terras aan de achterzijde van het gebouw.”

 

Op maat van gemeente

Dierendonckblancke architecten ontwierp het gebouw op maat van de gemeente. “Niet enkel de integratie van het gebouw in zijn directe omgeving was daarbij van belang, maar ook de sfeer in het gebouw zelf”, zegt Isabelle Blancke. “Het was de bedoeling om een zekere huiselijkheid te creëren met een knipoog naar de dorpscafés van weleer. De open haard in de foyer, de houten toog en de tegelvloer in zacht dambordpatroon refereren hiernaar.”

 

Kleur gekozen op de werf

De tegelvloer uit de Mosa Global Collection beslaat 585 vierkante meter. “De tegels komen terug in de foyer, vergaderzaal, loges, sanitair, … Eigenlijk in het hele gebouw, met uitzondering van de polyvalente zaal. Planmatig vormden de tegels op beide verdiepingen een ring rond de zaal”, zegt Isabelle Blancke. “We hebben de kleur van de tegels op de werf zelf bepaald omdat we daar een precies beeld kregen van welke richting we uitwilden. De witte tegel, gecombineerd met een beige tint, sluit subtiel aan op de ter plaatse gestorte betonwanden en geschilderde muren.”

 

Kwaliteit en breed kleurengamma

Een vloer in een publiek gebouw moet uiteraard aantrekkelijk zijn, maar er zijn er ook enkele praktische zaken om rekening mee te houden. De plaatsing bijvoorbeeld. “Het is daarom van zeer groot belang dat de tegels vormvast zijn. Dat was met deze tegels zeker het geval.” De tegels moeten ook tegen een stootje kunnen. “Het gaat hier om een publiek gebouw waar dagelijks heel wat bezoekers over de vloer komen. De kwaliteit is dus primordiaal. We werkten al vaker met de producten van Mosa en zijn zeer te spreken over de prijs-kwaliteitsverhouding van de tegels. Ook het zeer uitgebreide kleurengamma is een belangrijk pluspunt. We hebben de juisten tinten kunnen kiezen om de sfeer te creëren die we voor ogen hadden”, besluit Isabelle Blancke.

GERELATEERDE DOSSIERS