Doorzoek volledige site
20 november 2010 | TIM JANSSENS

Architectuurjaarboek 2010 (6): Politiekantoor Schoten van Huiswerk Architecten bvba

In onze reeks over het Architectuurjaarboek 2010, een initiatief van het Vlaams Architectuurinstituut, analyseren we regelmatig één van de 38 Vlaamse projecten die in het boek werden opgenomen. Vandaag is het politiekantoor van Schoten aan de beurt. Het moderne ontwerp is van de hand van Huiswerk Architecten.

In onze reeks over het Architectuurjaarboek 2010, een initiatief van het Vlaams Architectuurinstituut, analyseren we regelmatig één van de 38 Vlaamse projecten die in het boek werden opgenomen. Vandaag is het politiekantoor van Schoten aan de beurt. Het moderne ontwerp is van de hand van Huiswerk Architecten.

In maart 2008 was het nieuwe politiekantoor van Schoten na anderhalf jaar werkzaamheden klaar om in gebruik te worden genomen. Het werd door Huiswerk Architecten omschreven als een ‘integraal project met veel verband tussen stedenbouwkundige integratie, architectuur en duurzaamheid’. Het gebouw is in de eerste plaats een soort hoek van het Gasketelplein in Schoten, waardoor de gevel uitgeeft op een binnenplein dat door de hoekvorm ontstaan is. De betonblokken waaruit de gevel is opgebouwd hebben een expressief reliëf, zodat de overgang naar het binnenplein visueel vlotjes verloopt. Om de hoek wordt de gevel terug gladgestreken.

    

De betonblokken waaruit de gevel is opgebouwd hebben een expressief reliëf, zodat de overgang naar het binnenplein visueel vlotjes verloopt.

 

Het politiekantoor van Schoten is een voorbeeld inzake economisch en ecologisch bouwen.
Ten eerste is het wat men noemt een laagtechnologisch gebouw. Het ontwerp is qua volume, oriëntatie en gevelstructuur gericht op het beperken van het aantal dure technische installaties. Het besparen van de hoeveelheid grondstoffen en energie die hiervoor zouden nodig zijn, is op zich al een eerste principe van duurzaam bouwen.
Het werk van de energievretende machinerieën wordt bovendien overgenomen door het ontwerp zelf. Een voorbeeld hiervan is het gesofisticeerde ventilatiesysteem. De ventilatie gebeurt immers op volledig natuurlijke wijze via gemotoriseerde vensters in de gevels en het dak. Het gebouw is geconcentreerd rond twee centrale atria die functioneren als een soort schouw om de natuurlijke ventilatie op gang te brengen. De opening van de vensters wordt per zone automatisch gestuurd op basis van de temperatuur en de luchtkwaliteit (gemeten aan de hand van de CO2-concentratie). Een mechanisch ventilatie- of koelsysteem is met andere woorden niet nodig.

    

Naast een mooie gevel en een ontwerp dat gericht is op een zuinig energieverbruik, heeft het gebouw ook een fris interieur.

 

Wat energiezuinigheid betreft, scoort het project over het algemeen zeer goed. Het E-peil van het gebouw bedraagt 55, wat betekent dat het energieverbruik 45 procent lager ligt dan bij een gelijkaardig gebouw dat aan de wettelijke minima voldoet. Dit is niet alleen een gevolg van de natuurlijke ventilatie, maar ook van de efficiënte buitenzonwering, de goede isolatie en het hoge rendement van de verwarmingsinstallatie.

Het ontwerp werd bekroond met de ‘2020 Challenge Sustainability’-persprijs en kreeg al internationale aandacht. Het Britse magazine ‘Mark another architecture’ wijdde reeds een artikel van twee pagina’s aan het project. Op eigen bodem was er een publicatie in A+.