Doorzoek volledige site
24 oktober 2016 | JEROEN SCHREURS

Verdichting een noodzaak voor aanpak bevolkingsgroei

De derde editie van Residentieel Vastgoed België vond vorige week plaats in Antwerpen. De rode draad van het seminarie: de aanpassing van onze steden aan de bevolkingsgroei.

Steden ontwikkelen snel. Onze manier van wonen verandert en dankzij nieuwe technologieën gaan mensen ook anders met elkaar om. Daar moeten steden op inspelen. Verdichting is daarbij een belangrijk onderwerp. Lisette van Doorn van ULI is ervan overtuigd dat er verdichting moet komen, maar zoekt naar de juiste manier. Verdichting is immers geen doel op zich, maar een middel om bevolkingsgroei aan te pakken. Een goed beleid is daarbij cruciaal, want succesvolle steden brengen automatisch een stijging van vastgoedprijzen met zich mee.
 

Lucien Kahane van IDEA CONSULT legt de focus op Brussel, Antwerpen, Gent en Luik, want een derde van de Belgische bevolkingsgroei vindt plaats in die vier steden. Hij besteedde aandacht aan het verschil tussen bevolkingsgroei en de evolutie van het aantal huishoudens. Die twee trends versterken elkaar. Nog enkele trends in die steden: kosmopolitische en jonge inwoners, steeds grotere prijsverschillen, een wederopstanding van het huursegment en de betaalbaarheid die onder druk komt te staan.

 

Regatta en Klein-Rusland


Het seminarie bracht de aanwezigen ook enkele prestigieuze projecten. Luc Van Maercke van Vooruitzicht lichtte het project Regatta toe, dat kadert in de groei van de stad Antwerpen en is een voorbeeld van horizontale uitbreiding van het stad. Het is een mixed-use project met verschillende functies, waarbij een langetermijnrelatie met de bewoners centraal staat. Jan Briers van Provincie Oost-Vlaanderen informeerde de bezoekers over het project Klein-Rusland in Gent. Dat is een voorbeeld van verdichting door goed gebruik van de bestaande infrastructuur en renovatie van de stad.
Briers legde de specifieke methodiek uit die samenhangt met een complex project en de coördinerende functie van een gouverneur bij zulke projecten. Hij werkt immers als een go-between van alle gebruikers van de Gentse kanaalzone.

 

Gabriel Uzgen van BESIX RED zoomde in op het project The Cosmopolitan, een voorbeeld van verdichting via verticale uitbreiding. Het is ook een voorbeeld van omvorming van een kantoor- naar een residentiële functie. Jacques Lefèvre van BPI lichtte het project Erasmus Gardens in Brussel toe, dat een van de nieuwe polycentrische centra van Brussel ambieert te zijn. De uitdaging daar is diversificatie te brengen in een monofunctioneel project.