Doorzoek volledige site
27 oktober 2016 | ARCHITECTURA.BE

Studenten UHasselt in de bres voor Het Begijnhof

Illustratie | Torsade de Pointes
Illustratie | Paul Hermans

Op de faculteit architectuur van de UHasselt is een bijzonder initiatief ontstaan. De studenten hebben een petitie op touw gezet waarmee ze de privatisering en verkaveling van de Begijnhofsite in Hasselt aan de kaak willen stellen. Ruim 2.400 sympathisanten ondertekenden de petitie al.

Onlangs raakte het nieuws bekend over een eventuele verkoop van het begijnhof aan projectontwikkelaars. De studenten architectuur van de UHasselt zien dat plan niet zitten en lanceerden een petitie.

 

Respectvol omgaan met verleden

“Als studenten architectuur aan de UHasselt willen we dat het Hasseltse Begijnhof in publieke handen blijft en niet verkocht wordt aan projectontwikkelaars”, klinkt het. “Het begijnhof van Hasselt is geen werelderfgoed, maar de huisjes zijn wél beschermd als monument. Ze vormen een wezenlijk onderdeel van onze geschiedenis. Met dat verleden moeten we respectvol omgaan.”

 

“Een plaats van en voor Hasselaren en Limburg. Die laat je niet zomaar in handen van projectontwikkelaars vallen."

 

Door zijn ligging in de tuin van kunstencentrum Z33 – een oase van groen en rust voor heel wat bezoekers – is het Begijnhof bij uitstek een openbare plek, vinden de studenten. “Een plaats van en voor Hasselaren en Limburg. Die laat je niet zomaar in handen van projectontwikkelaars vallen. Zo’n mooie, historische plek mág je niet privatiseren.”

 

Beleidsfluisteraars

Docent Jo Berben juicht de actie toe. “De actie van de studenten kadert binnen het discours dat leeft in Vlaanderen waarbij architecten anno 2016 de rol van beleidsfluisteraars opnemen en respectvol duidelijke stellingen verdedigen.”

 

De petitie kan u hier ondertekenen.