Doorzoek volledige site
27 oktober 2016 | MICHEL VAN DEN BOSCH

Ga voor een slimmer huis en bedien je schakelaars met je smartphone

Schakelaars zijn in volle evolutie. Dankzij de nieuwe connected switch app van Niko bedien je je schakelaars en stopcontacten nu ook vanop afstand. Het gaat dan over de draadloze exemplaren met Easywave-protocol van Niko. Een internet of things-oplossing om de bestaande elektrische installatie in je huis weer net iets comfortabeler, slimmer en veiliger te maken.

Connected switch app

De connected switch app van Niko is een applicatie die je toelaat alles vanop afstand te bedienen, zodat je niet langer met een schakelaar hoeft te werken. Lichten aan- en uitknippen of dimmen bijvoorbeeld, de rolluiken en zonwering openen of sluiten en zelfs toestellen die in een stopcontact zitten aan- of uitschakelen. 

Handig? Zeker. Is het zonniger dan gedacht? Bedien dan vanop kantoor je zonwering zodat het ’s avonds lekker koel is in de slaapkamer. Lig je al in bed en ben je niet zeker of je de verlichting in de woonkamer uitschakelde? Kijk even op je smartphone. Je tuinverlichting alvast aanschakelen op je smartwatch wanneer je je woning nadert? Geen probleem. Op vakantie en geen zin in inbrekers thuis? Laat via de weekkalender je lampen of rolluiken automatisch werken op bepaalde tijdstippen. In de app zie je uiteraard ook of je licht brandt en of het rolluik opgetrokken is. Zo weet je altijd wat er thuis gebeurt.

 

The Internet of things

De connected switch van Niko hoort bij de nieuwe generatie producten waarbij connectiviteit het codewoord vormt: the internet of things (IOT). Die term slaat op een groep alledaagse voorwerpen die in verbinding staan met het internet. Je kunt ze onder meer met je smartphone bedienen. Je telefoon wordt op die manier een interactieve afstandsbediening die je overal ter wereld bij de hand hebt. Dat maakt de gebruiksmogelijkheden van doodgewone objecten, een schakelaar bijvoorbeeld, enorm uitgebreid. Bovendien krijg je een intensere band met het voorwerp omdat je het met je smartphone bedient.

Marktonderzoekbureau Gartner berekende in november 2015 hoe sterk IOT-producten en -technologieën in opmars zijn. In 2020 zullen we bijna 2,5 keer zoveel uitgeven aan IOT-diensten. En waar we vandaag zo’n 4 miljard consumer-geconnecteerde toestellen gebruiken, zal dat in 2020 zo’n 13,5 miljard stuks zijn. In 2018 zouden in volwassen markten zo’n 40 toestellen per huishouden ‘met elkaar praten’. Nieuwe digitale ervaringen liggen om de hoek!

 

Kleefschakelaars als renovatietip
Om de app te laten werken kun je schakelaars toevoegen of vervangen door schakelaars met een draadloze zender. Al die producten werken volgens het Easywave-protocol van Niko. Concreet zijn dat draadloze schakelaars, ontvangers voor verlichting, rolluiken en tussenstekkers (een stopcontact dat je in een vast stopcontact stopt) van Niko.
De draadloze schakelaars bieden nog een extra voordeel: je kunt ze op elke ondergrond en eender waar in huis kleven, leggen of schroeven (zelfs op de badrand is veilig). Ze vervangen ook je oude schakelaar. Stel: je schakelaar zit achter de nieuwe kleerkast, of je hebt een ongezellige verlichting door het gebrek aan dimmer. In plaats van de slijpschijf boven te halen om extra elektrische bekabeling te voorzien, plak je gewoon een draadloze kleefschakelaar waar je maar wilt. Een bijbehorend ontvangertje om te dimmen of te schakelen wordt aan de verlichting geplaatst.
De kleefschakelaar zelf is duurder dan een vast exemplaar, maar je bespaart heel wat op werkuren en je vermijdt stofwolken door kap- en breekwerk. Het bijbehorende batterijtje moet je maar eens om de drie tot vijf jaar vervangen. Bovendien kun je er nu ook een slimme schakelaar van maken die je met de connected switch app bedient, zolang je maar de gateway installeert.

 

Gateway met strak design

Om je draadloze schakelaars met je smartphone te connecteren, moet je nog een gateway op je router aansluiten. De Niko-gateway is compatibel met Niko’s draadloze producten. Het aantal draadloze schakelaars en ontvangers dat je op de gateway aansluit, is bijna onbeperkt. Ook achteraf kun er nog je heel eenvoudig nieuwe exemplaren op aansluiten.
Heb je een gateway, dan kun je zonder probleem het systeem later uitbreiden met extra lichtschakelaars, tussenstekkers of schakelaars waar je bijvoorbeeld zonwering en rolluiken mee bedient. Voor de afwerking van de schakelaars heb je keuze uit meer dan 30 alternatieven uit het Niko-assortiment.

 

In detail

Je kunt al starten met één schakelaar/functie te connecteren zonder dat je daarvoor een hele investering hoeft te doen. Niko beschikt over een uitgebreid netwerk van installateurs die de plaatsing bij jou uitvoeren.