Doorzoek volledige site
02 november 2016

Museum voor Gastvrijheid wint prijsvraag Belgenmonument

Museum voor Gastvrijheid van Matthijs la Roi. Illustratie | Matthijs la Roi
De jurering. Illustratie | de Architect

De winnaar van de Ontwerpwedstrijd Belgenmonument Amersfoort is bekend. Het winnende ontwerp is 'Museum voor Gastvrijheid' van de in Londen gevestigde Matthijs la Roi van het gelijknamige bureau. Volgens de jury voldoet het ontwerp volledig aan de opgave van de wedstrijd.

FASadE schreef in mei 2016 deOntwerpwedstrijd Belgenmonument uit voor architecten, landschapsarchitecten, ontwerpers en kunstenaars in Nederland en Vlaanderen, om het Belgenmonument, dat nauwelijks bekendheid geniet, betekenis te geven als herdenkingsplek en memorial en als plek die symbool staat voor de opvang van ontheemden. Maar liefst 133 ontwerpers kwamen tot een inzending.

 

Oordeel Vakjury

De jury heeft grote waardering voor de sculpturale vormentaal van het ontwerp van Matthijs la Roi. Hoewel het van een onmiskenbaar eigentijdse opvatting getuigt, heeft het ontwerp, niet alleen door zijn materialisatie, maar ook door de driehoeksordening die het aangaat met het bestaande Belgenmonument, daarmee wel degelijk sterke referenties.

Het nieuw toe te voegen volume gaat overduidelijk een dialoog aan met het bestaande monument en geeft het bestaande, zowel muur als hoofdgebouw, nieuwe impulsen, terwijl het bestaande, historische monument volledig in zijn waarde blijft. Ook aan het doel om informatie over te dragen aan bezoekers, voldoet het ontwerp op een originele en aansprekende manier.

Het ontwerp voegt kwaliteit toe aan het bestaande, sterk hermetische monument en geeft dit hernieuwd betekenis. Zo wordt met een duidelijk sprekend gebaar en toch op een terughoudende, ingetogen en bescheiden manier, nieuwe belevingswaarde aan de omgeving toegevoegd.

 

De tentoonstelling van alle ontwerpen is te zien in de maand november op alle zaterdagen (respectievelijk, 5, 12, 19, 26 november).