Doorzoek volledige site
02 november 2016 | JEROEN SCHREURS

Efficîënte technieken voor bpost-sorteercentrum

Illustratie | VK Architects and engineers

In Neder-over-Heembeek, op de vroegere Carcokesite aan het zeekanaal Brussel-Schelde, verrijst het nieuwe sorteercentum van bpost. Het Industrieel MailCentrum Brussel X wordt met 60.000 vierkante meter het grootste van het land. Dat is ook op het vlak van technieken een grote uitdaging.

Het nieuwe complex centraliseert de volledige pakketsortering en zal instaan voor 50% van de nationale briefsortering. Ook het grootste deel van de postbestelling in Brussel en Vlaams-Brabant wordt er voorbereid. Resultaat: zowel brieven- als pakketbehandeling op één terrein en in één gebouwencomplex, wat bpost veel synergieën oplevert. Het postcentrum bestaat uit een langgerekt sorteergebouw, mezzanine, kantoorgebouw en dakparking. Links van het gebouw geeft een helling in spiraalvorm met dezelfde architecturale elementen als het kantoor toegang tot de dakparking.

 

“Kennen de wensen van bpost”

Installateur Lenaerts verzorgde de technieken van het gebouw. Het bedrijf is verantwoordelijk voor alle HVAC, sanitair, elektriciteit en data, zowel voor de brievenhallen als voor de pakket-sorteerhal, inclusief de kantoren aan de voorzijde. Het is niet het eerste postsorteercentrum voor het installatiebedrijf uit Houthalen. Ludo Janssens, bedrijfsleider van Lenaerts: “Dit is het vijfde project voor bpost dat we uitvoeren, ook bij de vorige projecten in Gent, Antwerpen, Luik en Charleroi installeerden wij de technieken. Omdat die projecten succesvol waren, heeft Katoen Natie, de bouwheer en investeerder, ons hier ook gevraagd. Het grote voordeel is natuurlijk dat wij weten wat bpost juist wenst.”

 

Wat houden die wensen dan concreet in? “Wij kennen perfect de toekomstige inrichting, de locaties van de machines en ook de vermogens ervan. Zo weten we ook zeker dat we met onze voorzieningen - twee hoogspanningscabines van 3000 kVA – aan die vermogens kunnen voldoen,” zegt Janssens. “Ook de kabelladders zoals ze nu liggen, zijn ingesteld op bpost. Daar vragen ze bijvoorbeeld ook daalladders voor elke machine.

 

Freecooling en rooftops

Op het vlak van HVAC staan er in de pakketsorteerhal gasgestookte luchtverwarmers. Er wordt verse lucht binnengeblazen en aan extractie gedaan om ‘s nachts freecooling te bekomen. Aan de andere zijde van het complex installeerde Lenaerts rooftops die verwarmen en koelen met geïntegreerde machines. De kantoren werken met een ventilatie D-systeem, gecombineerd met een stuk VAV. “Aan het ontwerp van het kantoor proberen we echter nog wat aan te passen om het energetischer en efficiënter te maken,” vult Janssens aan.

 

Flexibiliteit was een belangrijk aandachtspunt voor dit werk. Zo kan de gebruiker snel aanpassingen uitvoeren. Janssens: “bpost vraagt op vlak van verlichting voor de pakkethal bijvoorbeeld 300 lux, maar we kunnen snel bijpluggen als een bepaalde zone om 500 lux vraagt. Een noodaggregaat zorgt ervoor dat de verlichting gedeeltelijk blijft werken bij stroomuitval. In het postsorteercentrum zelf komen trouwens roostertussenvloeren. We moeten dus een installatie maken voor de boven- en de onderverdieping.”

 

Beton en tijdsdruk

De meeste onderdelen van het complex bestaan uit een staalconstructie, maar de grootste hal wordt in beton vervaardigd zodat het dak als parking kan dienen. Dat is wel minder makkelijk voor de installateur. Janssens: “Beton is natuurlijk vast en solide, zodat je minder vrijheid hebt. Je moet de kolommen en de uitsparingen volgen en bent veel meer gebonden aan de opstelling van het gebouw.”

Een andere uitdaging is de tijdsdruk. Lenaerts werkt in Brussel al sinds half mei, en moet eind 2016 opleveren. Daarvoor gaat het bedrijf voorbij aan het bouwverlof. “Dan werken we gewoon door,” zegt Janssens. “Het moet, want het tempo ligt razend hoog. De verlichting moest al branden, zelfs voor al het beton op de grond lag, en eigenlijk moeten we in juli al aan de kantoorinstallaties beginnen. Maar het is en blijft een erg mooi project.”