Doorzoek volledige site
07 november 2016

Vier Belgische projecten genomineerd voor World Architecture Awards

Studio Farris, bibliotheek Brugge. Illustratie | WAF
Tabanlioglu Architects, Port City Talks. Istanbul. Antwerp. Illustratie | WAF
Hardenvoort Campus, BURO II & ARCHI +I Illustratie | WAF
Vandecasteele Houtimport, Govaert & Vanhoutte Architects. Illustratie | WAF

Van 16 tot en met 18 november vindt in Berlijn het World Architecture Festival plaats, de internationale hoogmis van de architectuur. Behalve een uitgebreid seminarieprogramma, keynote speeches van toparchitecten en een voorstelling van 400 projecten uit de hele wereld worden ook awards uitgereikt. Dit jaar dingen vier Belgische architectuurprojecten meet naar de prijzen.

Bibliotheek Sint-Andries

Studio Farris Architects won de wedstrijd voor de renovatie en uitbreiding van de bibliotheek in Sint-Andries (Brugge). De bib bevindt zich in een beschermd gebouw. De uitbreiding is ondergeschikt aan het hoofdgebouw inzake afmetingen en is visueel losgekoppeld van het hoofdgebouw dankzij de materiaalkeuze. Voor de gevel van de uitbreiding werd gekozen voor panelen in cortenstaal.

 

Port City Talks

Tabanlioglu Architects was gevraagd om naar aanleiding van het kunstenfestival Europalia 2015 als curator in het MAS een tentoonstelling te organiseren die focust op Antwerpen en Istanboel en hun rol als havensteden. De curator wilde via de expo vooral een antwoord bieden op de vraag wat een haven betekent voor een stad. De tentoonstelling verhaalt over de relatie tussen havens en hun hinterland. Jonge kunstenaars toonden in een multimedia-omgeving  wat een haven en de aanwezigheid van water betekenen voor de twee steden.

 

Hardenvoortcampus

 

Ook het derde genomineerde Belgische project bevindt zich in Antwerpen. Het gaat om de Hardenvoortcampus, een passief schoolgebouw naar een ontwerp van BURO II & ARCHI+I. Uitgangspunt van het project was dat de school meegroeit met de kinderen. Het project omvat een nieuwe kleuterschool, lagere en middelbare school.

Het gebouw heeft twee gezichten: aan de stadszijde zijn de volumes hoger en er werd ook gekozen voor een toren; en een zachtere parkzijde met verschil­len­de niveaus, waardoor het gebouw eigenlijk als overgang tussen de stad en het park fungeert.

 

Vandecasteele Houtimport

Govaert & Vanhoutte Architects tekende voor een uitbreiding bij Vandecasteele Houtimport in Aalbeke. 

Voor de gevel van de opslagplaats werd gekozen voor hout, zodat het complex beter geïntegreerd is in het landschap. Voor de kantoren werd voor be­ton gekozen als contrast met de opslagplaats. Voor het interieur van de kantoren en de multifunctionele ruimtes werd ook voor hout gekozen.

 

Of een Belgisch project met een prijs naar huis gaat, weten we over enkele weken.