Doorzoek volledige site
08 november 2016 | ARCHITECTURA.BE

Merrenhof: architectuur op maat van het kerkdorp Ophoven

Illustratie | AROgroup architectuur
Illustratie | AROgroup architectuur
Illustratie | AROgroup architectuur
Illustratie | AROgroup architectuur
Illustratie | AROgroup architectuur
Illustratie | AROgroup architectuur

Voor de eerste fase van het project Merrenhof in Ophoven tekende AROgroup architectuur negentien sociale woningen en een middelgrote winkel. “Het project is een poort op maat van Ophoven”, aldus het architectenbureau.

Het project op schaal van de omgeving combineert wonen voor een brede doelgroep met winkelen. “Noem Merrenhof gerust een kernversterkend project aan de rand van de Kinrooise deelgemeente Ophoven”, aldus Hubert Bijnens, zaakvoerder van AROgroup architectuur. “Ondanks de 700 m2 grote winkelruimte en negentien woongelegenheden biedt de architectuur een antwoord op maat van het kerkdorp.” Bouwbedrijf Dethier was hoofdaannemer van dienst, Urlings, Heedfeld en LST fungeerden als studiebureaus. 

 

Speelse ritmiek

De woongelegenheden zijn in drie lineaire volumes over het bouwterrein verdeeld. De commerciële entiteit ligt naast de steenweg en trekt met haar beglaasde hoek de aandacht van de voorbijgangers. De rest van de gevel langs de straat is een gesloten gevel, maar wordt gefragmenteerd volgens de bovenliggende terrassen waardoor er een speelse ritmiek ontstaat.

 

"Noem Merrenhof gerust een kernversterkend project aan de rand van de Kinrooise deelgemeente Ophoven"

 

Moeilijke waterhuishouding

Boven en onder de winkelruimte bevindt zich een deel van de woningen. Dankzij het sterk hellende terrein liggen de ondergrondse appartementen aan de achterzijde van de winkel op niveau van de binnenstraat, aan de andere zijde van deze straat ligt een tweede rij woningen.

De uitdaging in het ontwerp lag in de moeilijke waterhuishouding op het terrein. Het perceel wordt aan één zijde begrensd door een beek, verderop ligt ook nog een kunstmatig aangelegde waterloop. Bureau LST zorgde in het infrastructuurontwerp voor de nodige maatregelen om het regenwater volledig op eigen terrein te bufferen en te infiltreren.

GERELATEERDE DOSSIERS