Doorzoek volledige site
09 november 2016 | MICHEL VAN DEN BOSCH

Een goede binnenakoestiek bevordert de leerprestaties

We horen wel vaker, dat mensen vragen of het even wat stiller kan, zodat ze naar een spreker kunnen luisteren of een gesprek kunnen voeren. Vooral in ruimtes waar heel wat mensen samen zijn, stijgen de decibels snel tot ongekende hoogtes. Ook in scholen is het lawaai in ruimten vaak een probleem: in klaslokalen, maar ook in refters, sportzalen en zelfs in de gangen. Een slechte binnenakoestiek resulteert immers in concentratiestoornissen en verminderde leerprestaties bij de leerlingen, maar ook in gezondheidsproblemen bij de leerkrachten, bijvoorbeeld stemproblemen. Akoestiek is dan ook een belangrijk thema bij het ontwerp en de renovatie van schoolgebouwen

Architecten, studiebureaus en interieurdesigners zijn continu op zoek naar oplossingen om de akoestiek in een gebouw te optimaliseren. “De combinatie van de hedendaagse bouw- en inrichtingsstijl - met een strak, minimalistisch design en harde materialen - met open binnenruimtes is een nachtmerrie voor wie een aangename binnenakoestiek wil realiseren. Zij krijgen immers te maken met een irritante nagalm, die ook zorgt voor een onaangenaam en storend akoestisch binnenklimaat,” vertelt Kristoff Ver Eecke, division manager van Print Acoustics. “Met onze geperforeerde houten akoestische panelen dempen wij het geluid, waardoor de storende nagalm verdwijnt. Ze zijn ideaal voor klaslokalen, refters, sportzalen en andere ruimten in onderwijsinstellingen, maar ook voor auditoria, vergaderruimtes en kantoren, zorginstellingen, sportcentra, horecatoepassingen, ….”

 

Veertien verschillende types

Print Acoustics ontwikkelde al veertien verschillende types akoestische panelen voor wand en meubilair. De panelen met een kern uit zwarte waterwerende MDF zijn beschikbaar met een toplaag in Print HPL van Abet Laminati, maar kunnen ook met een gefineerde of gelakte toplaag en zelfs met digitale bedrukking besteld worden. Deze panelen worden allemaal in-house geproduceerd, waardoor de firma alle maatwerk snel kan leveren. Print Acoustics laat alle panelen bovendien uitvoerig in een nagalmkamer van een onafhankelijk akoestisch labo testen, alvorens ze op de markt te brengen.