Doorzoek volledige site
09 november 2016

Het belang van akoestisch comfort in scholen

Het belang van akoestisch comfort in scholen Illustratie | DOX acoustics
Illustratie | DOX acoustics
Illustratie | DOX acoustics
Illustratie | DOX acoustics

Een historisch gebouw in U-vorm met drie verdiepingen dat dienst doet als school, kampte met slechte akoestiek (grote nagalm) in de klaslokalen. DOX acoustics werd erbij geroepen om de nagalm in verschillende klaslokalen gevoelig te reduceren en bood een aantal producten aan op basis van de akoestische eisen, de indeling van de ruimtes, het budget en de esthetische voorkeur.

"Door het hoge plafond in zeven lokalen konden we gebruik maken van pendelende plafondeilanden. Deze hebben het voordeel dat ze aan individuele ruimtelijke inzichten aangepast kunnen worden", klinkt het bij DOX acoustics. Omwille van budgettaire redenen viel de keuze op de BALANCE plafondeilanden uit melamineschuimstof, en niet voor de panelen afgewerkt met textiel. "Met zijn flexibele formaten, de hoge akoestische werkzaamheid, ook bij lage ophanghoogte, en het tijdloze design past dit plafondeiland naadloos in elk interieur." Er werden 36 Balance COLOR plafondeilanden van 2000 x 1250 x 20 mm (kleur: RAL 7035) opgehangen, verdeeld over de 7 lokalen met een plafondhoogte van 4 meter, aan kabels van 1 meter."

 

Grote reductie van nagalm

Op de bovenste verdieping moest er rekening gehouden worden met een lagere plafondhoogte(3.5 m), en viel de keuze op PLANO-S kleeftegels vervaardigd uit melamineschuimstof. "Om een zo optimaal mogelijk resultaat te krijgen, raadden wij aan om ca 55% van de plafondoppervlakte te bekleden met deze Plano-S kleeftegels. Er werden in totaal 91 Plano-S tegels met een afmeting van 1250 x 1250 x 45 mm, gekleefd met siliconenlijm." Het resultaat van deze ingrepen? Een grote reductie van de nagalm. 

 

Akoestiek aanpakken vanaf de start

Scholen kampen almaar meer met beperktere budgetten, maar hebben een groeiende nood aan een akoestisch gezonde leer- en werkomgeving, stelt DOX acoustics. "De klassen worden groter, de inkleding van de lokalen worden kaler, de kinderen worden mondiger, en verouderde gebouwen moeten gerenoveerd worden."

Daarom pleit DOX acoustics voor een verhoging van het akoestisch comfort voor leerkracht en leerling: "Zorg ervoor dat akoestiek vanaf de start geïntegreerd wordt in het (ver)bouwplan en draag zo bij tot een verhoogd akoestisch comfort binnen de school, want slechte akoestiek leidt onherroepelijk tot leerproblemen, gehoorschade en gedemotiveerd personeel."

 

Ontdek hier meer toepassingen van DOX acoustics.

GERELATEERDE DOSSIERS