Doorzoek volledige site
09 november 2016

Optimaal comfort voor de patiënt in Clinique Notre-Dame De Grâce Gosselies

Optimaal comfort voor de patiënt in Clinique Notre-Dame De Grâce Gosselies
Optimaal comfort voor de patiënt in Clinique Notre-Dame De Grâce Gosselies
Optimaal comfort voor de patiënt in Clinique Notre-Dame De Grâce Gosselies
Optimaal comfort voor de patiënt in Clinique Notre-Dame De Grâce Gosselies
Optimaal comfort voor de patiënt in Clinique Notre-Dame De Grâce Gosselies

In nauwelijks vier jaar tijd werd de Clinique Notre-Dame de Grâce in Gosselies volledig gerenoveerd. Het ziekenhuis beantwoordt nu helemaal aan de wensen van de hedendaagse patiënt. De oplossingen van Legrand vergroten het comfort van patiënten en personeel en de energie-efficiëntie van het ziekenhuis.

Wie vandaag het ziekenhuis binnenloopt, kan nauwelijks geloven dat het oorspronkelijke gebouw uit de jaren 70 stamt. Na de ingrijpende renovatie is de Clinique Notre-Dame de Grâce een eigentijdse zorginstelling geworden die alles biedt wat patiënten en bezoekers van een dergelijk gebouw verwachten: veel licht, een aantrekkelijke en kleurrijke inrichting en comfortabele kamers met de modernste technologie. Opmerkelijk is dat tijdens de renovatie het ziekenhuis gewoon is blijven functioneren.

 

Energiebesparing

David Renaut: "Het ziekenhuis was dringend aan renovatie toe. Zo hadden we nog kamers zonder douche, was het thermische comfort niet optimaal en waren er heel weinig eenpersoonskamers. Het beantwoordde dus totaal niet meer aan de verwachtingen van de patiënt. Omdat het ziekenhuis tijdens de werkzaamheden gewoon bleef functioneren en de renovatie dus moest gebeuren met een minimum aan lawaaihinder, hebben we veel gebruik gemaakt van modulaire constructietechnieken. Neem nu het nieuwe administratieve gebouw van 2.000 vierkante meter. Dat is hier ter plaatse in ongeveer een week geassembleerd en in anderhalve maand afgewerkt. De helft van de kamers zijn nu eenpersoonskamers, waardoor we grondig hebben moeten nadenken over het optimale gebruik van de ruimte. Ook aan het rationele gebruik van energie is veel aandacht besteed. Dankzij onder meer warmtekrachtkoppeling was het energieverbruik in 2015 met tien proecent gedaald. Dat lijkt misschien weinig, maar vanaf het begin hebben we ervoor gekozen een deel van de energiebesparing te investeren in comfort voor de patiënt. Zo hebben alle kamers nu klimaatregeling met thermische plafonds, zodat de temperatuur in de kamers ook tijdens de zomer aangenaam blijft. Daarnaast beschikken de kamers over alle moderne comfort: led-sfeerverlichting, radio in de kamer en in de badkamer, afstandsbediening voor de gordijnen en de televisie, een extra opklapbed voor de partner … De renovatie is nu helemaal klaar, maar binnenkort beginnen we een volgend groot project: de bouw van een nieuwe dagkliniek van twee verdiepingen, met een totale oppervlakte van 3.500 vierkante meter.”

 

Aandacht voor hygiëne

Jean-Pierre Thonar: “Legrand was hier eigenlijk totaalleverancier. Het grootste deel van de benodigde installaties komen uit ons uitgebreide productgamma. Eén van de producten die we in het hele gebouw hebben gebruikt, is het antimicrobieel schakelmateriaal uit het Mosaic-gamma. Dat is uitermate geschikt voor ziekenhuizen, waar hygiëne uiteraard prioritair is. De producten zijn gemaakt van antimicrobieel materiaal op basis van zilverionen. Deze technologie maakt gedeeltelijk de vernietiging van de meeste bacteriën zonder gewennings- of resistentie-effecten mogelijk. De vernietiging gebeurt immers fysiek en niet chemisch, wat de aanvullende garantie biedt op de niet-verspreiding van de bacteriën. Op de dienst  radiologie vinden we dan weer het MyHOME-domoticasysteem terug. Een centraal besturingssysteem dat het mogelijk maakt persoonlijke instellingen te programmeren voor onder andere licht, geluid en verwarming.  Dankzij MyHOME in de ruimte waar de röntgenfoto’s worden bekeken, kan de dokter of technicus de verlichting met een druk op de knop bijsturen. Ten slotte zijn er nog de Lighting Management Solutions. In kantoren, scholen en ziekenhuizen zijn verwarming en verlichting de grootste energievreters. Het probleem deed zich in Notre-Dame de Grâce vooral voor in de kleedcabines van de dienst radiologie. Men vergat nogal eens het licht uit te doen ’s avonds. Ook hiervoor had Legrand de ideale oplossing. Nu is er in elke cabine een detector die het licht aansteekt als een patiënt de cabine betreedt en het na verloop van tijd weer dooft als er niemand meer aanwezig is. Op die manier is men zeker dat op het einde van de dag alle lichten in de cabines gedoofd zijn.”

GERELATEERDE DOSSIERS