Doorzoek volledige site
09 november 2016

Öko Skin: duurzaam gevelmateriaal voor scholen en kinderdagverblijven

Illustratie | CFS Nederland
Illustratie | CFS Nederland
Illustratie | CFS Nederland
Illustratie | CFS Nederland

Pedagogische architectuur wordt steeds belangrijker, een prettige omgeving bevordert de leer- en speelontwikkeling van het kind. Bovendien zijn veiligheid en kosteneffectiviteit erg belangrijke criteria in het hedendaagse bouwen van educatieve instellingen als (brede) scholen, kleuterscholen en kinderdagverblijven. Öko Skin van fabrikant Rieder heeft glasvezelversterkte betonnen planken met een handig formaat die voldoen aan al deze eisen en biedt verfijnde architectonische geveloplossingen.

Öko Skin gaat voor een geheel nieuwe benadering van het uiterlijk van betonnen gevels. De betonnen panelen zijn 13 millimeter dun, hebben een afmeting van 1800x147 of 320 millimeter en zijn verkrijgbaar in 12 verschillende kleuren. Ze zijn geschikt voor vele toepassingen en bieden veelzijdige ontwerpmogelijkheden. De Öko Skin planken kunnen op de werf zelf zonder zware machines op maat worden gezaagd en geboord.

 

Duurzaam: geen onderhoud

Voor projecten zoals onderwijsinstellingen waarbij de bouwkosten niet hoger mogen zijn dan circa 20 procent van de totale levenscycluskosten van het gebouw, is een lange termijnplanning erg belangrijk. CFS Nederland, leverancier van de Öko Skin producten: “Als onderdeel van de ecologische heroriëntatie, is het behoud van onze natuurlijke bronnen een meetbare factor geworden voor de kwaliteit van het gebouw in aanbouw maar ook in onderhoud ervan. Öko Skin is niet alleen eenvoudig te monteren, maar ook nog eens onderhoudsvrij. Met een positief resultaat van de bal- impact test volgens DIN 18032-3, is Öko Skin geschikt voor toepassingen in gevels in de directe omgeving van sportfaciliteiten en schoolpleinen.”

 

Een populair alternatief voor hout.

Sinds lange tijd is hout een veelgebruikt gevelbekledingsmateriaal voor scholen, kleuterscholen en kinderdagverblijven, zowel met traditionele- als moderne architectuur. CFS: “Helaas is houten gevelbekleding vrij onderhoudsgevoelig. Öko Skin van Rieder is daar een populair alternatief voor. Op het eerste gezicht is het verschil bijna niet zichtbaar tussen de 13mm dikke glasvezelversterkte betonnen latten en de conventionele houten latten. De glasvezelversterkte betonpanelen hebben een bewezen duurzaamheid van 50 jaar. Een ander substantieel voordeel ten opzichten van hout is het feit dat Öko Skin een brandklasse A1 heeft en dus onbrandbaar is.” De betonnen panelen zijn enkel vervaardigd uit minerale grondstoffen en zijn dus recycleerbaar.

 

CFS Nederland BV, leverancier van de Öko Skin producten, heeft onlangs het project Bredeschool in Wolphaartsdijk opgeleverd. Deze gevel en plafond, direct gelegen aan het schoolplein, lopen door tot in de binnenwanden van de school. Het ontwerp is van DMV Architecten uit Kerkrade.

GERELATEERDE DOSSIERS