Doorzoek volledige site
08 december 2016

Staalbouwwedstrijd 2016: Bureau d’études Greisch laureaat burgerlijke bouwkunde/publieksprijs

Illustratie | Jean-Luc Deru

Op dinsdag 15 november vormde De Montil in Affligem het toneel voor De Staalbouwdag editie 2016. Ook de laureaten van de Staalbouwwedstrijd werden er bekend gemaakt. In dit artikel schenken we extra aandacht aan de laureaat Bureau d’études Greisch in de categorie burgerlijke bouwkunde met de Loopbrug La Belle Liégeoise. De brug was ook goed voor de publieksprijs. 

Loopbrug ‘La Belle Liégeoise’

De passerelle ‘La Belle Liégeoise’ laat voetgangers en fietsers toe om zich van stationsomgeving Guillemins naar het Parc de la Boverie te begeven en de Maas op acht meter hoogte te overschrijden. De site vertoont een zekere asymmetrie: tegenover de stedelijke oever ligt een beboste oever. De opgehangen structuur speelt hier vrijwillig op in door zelf een asymmetrische vorm aan te nemen. De bovenbouw van de 294 meter lange passerelle is gerealiseerd in staal S355, S460 en 2% met roestvast staal. De draagstructuur van de hoofdoverspanning boven de Maas is van het hangende type en is lateraal gepositioneerd ten opzichte van het brugdek, wat resulteert in een vrij zicht op de Guillemins-esplanade. De wil om een slanke en elegante structuur te ontwerpen, maar ook het feit dat het scheepvaartverkeer op de Maas slechts één enkel weekend mocht worden onderbroken, hebben de ontwerpers voor staal doen kiezen.

 

Motivatie van de jury

Deze passerelle, die de circulatie van voetgangers en fietsers volledig wijzigt, verbindt het stadscentrum met een ‘verlaten’ wijk. Het gebruik van staal is fascinerend en efficiënt; platstaal wordt gebruikt als trekkers en de kwaliteit van de lasverbindingen is fenomenaal.