Doorzoek volledige site
22 december 2010 | RAF LINMANS

Paul de Ruiter en a2o behalen tweede prijs Europese aanbesteding KU Leuven

Architectenbureau Paul de Ruiter heeft samen met a2o ‐ architecten, PHL Arck en Technum een innovatief en CO2‐neutraal duurzaamheidscentrum ontworpen voor de Katholieke Universiteit van Leuven. Energyville gaat onderdeel uitmaken van Wetenschapspark Waterschei te Genk.
Architectenbureau Paul de Ruiter heeft samen met a2o ‐ architecten, PHL Arck en Technum een innovatief en CO2‐neutraal duurzaamheidscentrum ontworpen voor de Katholieke Universiteit van Leuven.

    
Energyville gaat onderdeel uitmaken van Wetenschapspark Waterschei te Genk. Het wordt een centrum dat onderzoek, kennisoverdracht en experimenten faciliteert en stimuleert. In Energyville zal voornamelijk onderzoek worden gedaan naar smart grids, de slimme uitwisseling van energie in netwerken. Het vormt een uniek wetenschappelijk testobject en podium op het gebied van duurzaamheid en energie.

In dit ontwerp komen gebruik, organisatie en duurzaamheid samen. Het volume is opgebouwd uit drie lagen met elk een eigen karakter passend bij het gebruik en de wijze van energiedistributie. De laboratoria bevinden zich in de plint. Deze is zeer robuust uitgevoerd in beton dat actief gebruikt wordt om de ruimtes te verwarmen en koelen. In de bovenbouw is een flexibele werkomgeving voor de onderzoekers gesitueerd in een transparante en lichte constructie van hout waardoor het klimaat optimaal kan worden ingesteld. Het volume is geplaatst tegen een heuvel van mijngruis en grenst aan een plein en grasveld waardoor niet alleen de begane grond maar ook de bovenbouw wordt verbonden met de landschappelijke omgeving. De heuvel wordt tevens ingezet om de ventilatielucht voor te conditioneren. Het atrium vormt het groene hart van het gebouw en verbindt de verdiepingen intern met elkaar, waardoor alle ruimtes voldoende licht en lucht ontvangen. De bovenste laag bestaat uit een open staalconstructie en is bedoeld voor actieve opwekking van energie en voor testopstellingen. Daarmee kan het gebouw meer energie gaan leveren dan het zelf gebruikt en initiator worden van energie‐uitwisseling binnen een lokaal netwerk met omringende gebouwen dat in de toekomst uitgebreid kan worden.

De architecten zijn door de beoordelingscommissie als volgt gerangschikt:

1: Atelier Kempe Thill en Osar Architects
2: Architectenbureau Paul de Ruiter en a2o ‐ architecten
3: Polo Architects
4: Holistic Architecture 5015
5: RAU en LensoAss Architecten