Doorzoek volledige site
28 november 2016

Kotville Brugge: een gevel als gedurfd statement

Illustratie | ROCKPANEL
Illustratie | ROCKPANEL
Illustratie | ROCKPANEL
Illustratie | ROCKPANEL
Illustratie | ROCKPANEL
Illustratie | ROCKPANEL

De Brugse studentenresidentie Kotville ligt tussen een expresweg en een wijk met eengezinswoningen. Door de ROCKPANEL Colours-panelen die zich ook lenen tot renovatiewerken, lijkt de gevel van dichtbij op te gaan in de omgeving, terwijl het gebouw vanop afstand duidelijk in het oog springt. Het gedurfde gevelontwerp ontstond uit een vier jaar durende samenwerking tussen BAU architectenbureau B. & C. Coussée en ROCKPANEL Group.

Om het geheel een herkenbare menselijke dimensie te geven, werden de massa's van het in verhouding grote gebouw opgedeeld in kleinere volumes. Deze sculpturale benadering in combinatie met de gevel biedt een aantrekkelijke visuele identiteit voor dit monolithische gebouw, dat anders misschien een saaie en eentonige indruk zou geven.

 

Gedurfd visueel statement

Het gevelontwerp ontstond uit een vier jaar durende samenwerking tussen BAU architectenbureau B. & C. Coussée en ROCKPANEL Group. Tijdens het plannings- en ontwerpproces hielp de gevelbekledingproducent de architecten bij het verstrekken van informatie aan de autoriteiten. Dat was bijzonder belangrijk omdat omwonenden aanvankelijk bezwaren maakten tegen de omvang van het project en bang waren dat het gebouw visueel niet in de omgeving zou passen.

De architecten wilden een gedurfd visueel statement maken dat de prominente positie en levendige studentensfeer zou benadrukken, maar streefden met het gevelontwerp ook naar een evenwicht met de naburige gemeenschap en haar bezorgdheden. Om een statement te maken, kozen zij ROCKPANEL Colours in verschillende groenschakeringen voor de gevel. Om de nuances van groen nog beter te laten uitkomen, gebruikten zij ook ROCKPANEL Woods van de Oak-serie. Deze laatste benadrukt de horizontale dimensie van het gebouw en helpt het te integreren met de laagbouwwoningen in de omgeving. Gezien vanaf de expresweg valt de levendigheid van de groentinten bijzonder in het oog. Voor de bekleding werden “patchwork” en potdekselwerk gebruikt om nog meer textuur en diversiteit toe te voegen.

 

Rationeel energiegebruik

Naast een visueel aantrekkelijke en interessante gevel waren duurzaamheid en rationeel energiegebruik belangrijke redenen om ROCKPANEL-gevelpanelen te kiezen. BAU architectenbureau B. & C. Coussée noemt het lage gewicht, de eenvoudige installatie, de lage onderhoudskosten en de geringe uitzetting van ROCKPANEL-panelen als factoren die de keuze bepaald hebben. In dit geval werden de ROCKPANEL Colours-panelen op maat geleverd om het snijafval te beperken. Dergelijk maatwerk vermindert niet alleen de hoeveelheid materiaalafval, wat ontzettend belangrijk is voor dergelijke groots opgezette projecten, maar verlaagt ook de kosten.

Tijdens het volledige proces, van de planning tot en met de eigenlijke bouw, werkten vertegenwoordigers van ROCKPANEL Group nauw samen met BAU architectenbureau B. & C. Coussée om voor elk detail rekening te houden met de prestaties van de panelen. Dit vergemakkelijkte het installatieproces voor de aannemer BESIX Group, die het project met haarfijne precisie uitvoerde. Een conclusie die zowel ROCKPANEL Group als de architecten beamen.

 

Bent u ook benieuwd naar de verwerkingsvoordelen van ROCKPANEL plaatmateriaal? Kijk op www.rockpanel.be/datkanwel.

GERELATEERDE DOSSIERS