Doorzoek volledige site
28 november 2016

Het huis van de toekomst: toegankelijk voor iedereen

Die slagzin mag u zowel letterlijk als figuurlijk interpreteren. Na een renovatie van 7 maanden kunnen geïnteresseerden het RenovActive-huis een jaar lang bezoeken. Daarna zal een Anderlechts gezin met drie kinderen het pand betrekken. We overlopen samen met u wat hen te wachten staat.

We gaan terug in de tijd en schrijven zomer 2013. VELUX organiseert een ontwerpwedstrijd in het kader van het project RenovActive, in samenwerking met de sociale huisvestingsmaatschappij Anderlechtse Haard. Specifiek gaat het om een betaalbare renovatie van een woning in de tuinwijk Goede Lucht. Tijdens de voorbije 100 jaar ondergingen de woningen in deze wijk geen enkele grondige renovatie. VELUX group koos ervoor één woning volledig te renoveren volgens het RenovActive-concept: een huis van de toekomst maken door een bestaand gebouw te renoveren. Toegankelijk voor iedereen, want een duurzame levensstijl mag niet enkel voorbehouden zijn aan een elite en mag niet duur zijn.

Vijf bureaus nemen deel. ONO architectuur uit Antwerpen gaat met de zegeruiker aan de haal, samen met ingenieursbureau Daidalos-Peutz en studiebureau Declerck. VELUX en Anderlechtse haard omschrijven hun kandidatuur als tegelijk subtiel en ambitieus en bekronen het vanwege het rationeel gebruik van de beschikbare ruimte, de kostenefficiëntie en de eenvoudige maar doeltreffende technische benadering die ervoor zorgt dat het gemakkelijk kan worden heruitgevoerd.

 

Eenvoud siert

ONO architectuur overtuigde de jury door eenvoud. Het ontwerp, dat vernieuwend maar toch tamelijk eenvoudig is, gaat prat op een erg gezuiverde stijl waarbij heel wat lichtinval en een ruimtelijk gevoel gecreëerd worden. Kortom, een architectuur die synoniem staat voor comfort.

Architect Jonas Lindekens: “Aan deze woning hebben we aan de achterzijde een uitbreiding toegevoegd waardoor we op het gelijkvloers een leefkamer, keuken en eetkamer konden organiseren. Op de verdiepingen streefden we naar een optimale benutting van de ruimte. Het centrum van de woning dat origineel vrij donker was, compenseren we door een lichte uitbreiding die weinig licht wegneemt van het centrum. Zie het als een tuinkamer. De nieuwe trap verbindt alle niveaus met elkaar waardoor we een nieuwe circulatie bekomen.”

 

Lees het volledige artikel op de website van Belgian Building Magazine >>