Doorzoek volledige site
15 december 2016 | JEROEN SCHREURS

Nieuwbouw AZ Mol. Snelle bouw, huiselijke sfeer

De bouw van het gloednieuw volume van het Heilig Hartziekenhuis in Mol nam slechts 12 maanden in beslag.
Het ziekenhuis kreeg een meer huiselijke sfeer kreeg, in tegenstelling tot de meeste zorggebouwen. Zo kregen de vijf verdiepingen verschillende warme wand- en vloerkleuren.
Bezoekers gebruiken de waterval op de tekening al om de weg naar de cafetaria uit te drukken. ‘Achter de waterval naar rechts’,” lacht Staes.
Forbo leverde de vloeren bij dit project, zowel gewone PVC-vloer als geleidende vloer, naast een Flotex-toepassing voor de ontspanningsruimte.

12 maanden. Zo lang – of kort – duurde het om een gloednieuw volume van vijf lagen te bouwen voor het Heilig Hartziekenhuis in Mol. Het ziekenhuis koos dan ook voor snelle bouwmethodes en een BIM (Bouwwerkinformatiemodel, red.)-aanpak. Peter Staes, Directeur Technische en Facilitaire Diensten, doet het verhaal.

Nadat fusiegesprekken tussen de ziekenhuizen van Mol en Geel enkele jaren geleden afsprongen, werd de vraag naar een nieuw bouwvolume in de Kempense gemeente prangend. Het ziekenhuis wou immers enkele disciplines verder uitbouwen, maar zonder fusie ontbrak het daarvoor aan capaciteit.

 

Snel proces

“Eén van de eisen was daarom dat we een snelle bouwmethode kozen en flexibel bouwden, zodat we ook in de toekomst aanpassingen kunnen maken,” zegt Staes. “Daarom opteerden we voor houtskeletbouw. Zo konden we de wanden al prefab laten bouwen tijdens de opstelling. Dat leverde een erg snel proces op: we startten half september 2015 met de ‘ontmanteling’ van de tuin, begin oktober 2016 huisden de eerste artsen al in.” Initieel voorzag de bouwheer nog meer houten wanden, maar de keuze viel uiteindelijk op beton om zo weinig mogelijk kolommen te moeten plaatsen. Binnenin werd er dan gyproc gebruikt.”

 

Clashes en problemen

Een tijdelijke verenging – Vanhout-Dillen-Machiels – nam de werken voor haar rekening. Ze koos voor een BIM-model, wat het proces enorm bespoedigde. Staes: “Terwijl de ruwbouwfase aan de gang was, zaten de technische bedrijven al samen rond zo’n BIM-model, waar ze alle leidingen en  luchtkanalen digitaal uittekenden. Zo zagen ze op voorhand al de clashes en problemen, die ze dan een tijdlang op punt konden stellen. Zodra ze aan de slag gingen, waren alle problemen eigenlijk al opgelost. De tijdsinvestering bij de start is aanzienlijk, maar nadien is de tijdswinst des te groter.”

 

Lees het vervolg van dit artikel op www.careflash.be

GERELATEERDE DOSSIERS