Doorzoek volledige site
07 december 2016

AZ Delta breidt uit met een Leer- en Innovatiecentrum

Illustratie | VK Architects & Engineers
Illustratie | VK Architects & Engineers

Terwijl de werkzaamheden aan het nieuwe AZ Delta in volle gang zijn, worden ook plannen gesmeed voor een nieuw Leercentrum- en Innovatiecentrum. Het wordt bovenop het donkere logistieke blok geplaatst als een baken waar AZ Delta zijn kennis wil ontplooien voor het eigen personeel, maar ook voor de ruime regio. Het centrum is een ontwerp van VK Architects & Engineers, dat ook het nieuwe algemeen ziekenhuis ontwierp.

Een baken van kennis

Het nieuwe Leer- en Innovatiecentrum zal verschillende opties bieden voor kennisdeling: van een aula voor 300 personen, over een leercentrum en 2 polyvalente ruimtes, tot een skill-lab, oefenlokaal chirurgie en lokalen voor IT-opleidingen. De polyvalente ruimtes, elk 150 m², zijn splitsbaar in twee. Het skill-lab biedt een simulatiecentrum voor verpleegkundigen voor de afdelingen Moeder & Kind, spoed en intensieve zorgen, met trainingslokaal, briefingsruimte en regiekamer. In de aula wordt een connectie voorzien met het digitaal operatiekwartier. Daarnaast bevat het volume ook een boardroom voor 30 personen en een ruimte voor videoconferenties.

Voor maximale functionaliteit, interactie en toegankelijkheid zijn alle leer- en innovatiefuncties op één etage ondergebracht. Een monumentale trap verzekert een vlotte en directe toegang vanaf de parking. Een passerelle zorgt voor een handige link vanuit het ziekenhuis, zowel functioneel, visueel als gevoelsmatig. Binnen hetzelfde volume maar op een eigen etage, zal de centrale sterilisatie afdeling gehuisvest worden als uitbreiding van de logistieke functies.

 

Sterke visuele identiteit

VK Architects & Engineers voorzag de bakenfunctie van het centrum van een passende visuele taal. De gevels die zich richten naar het ziekenhuis, noord en west, zijn maximaal geopend. De gevels naar de snelweg, oost en zuid, zijn veeleer introvert en abstract door een kleinschalige raamverdeling. Door het contrast tussen de lichte gevelbekleding van het Leer- en Innovatiecentrum en het donkere logistieke blok, wordt het centrum als het ware opgetild, als een symbolische kroon van kennis.